L'executiu i economista holandès, Vincent R. Werner, ha escrit un llibre en el qual exposa tots els defectes d'Espanya. 383 pàgines li han valgut per resumir, assenyalar, les principals problemàtiques que planteja la societat espanyola i que poden segons exposa enfonsar a la Unió Europea.

El seu llibre, It is not what it is. The real Spain of Europe [No és el que és. L'Espanya real d'Europa], afirma que els espanyols plantegen tota una sèrie de problemes, que es poden resumir en set: l'ètica espanyola està per sota de l'occidental, no hi ha prou informació, no hi ha cultura financera, no assumeixen responsabilitats, no afronten bé els canvis ni emprenen, pensen a curt termini, i els serveis públics de l'administració són un desastre.

A part d'aquests defectes, Werner n'assenyala altres de més estructurals, com la corrupció sistèmica, el tràfic de personis, la pobresa, la impunitat de certs estrats de la societat, la falta de llibertat d'expressió... En definitiva, un compendi de tot el que podria canviar. De moment, el llibre està disponible només en la seva versió electrònica.