“Diàleg amb qui?, Diàleg per què?, Diàleg amb els responsables de posar els espanyols al costat del precipici?. El diàleg sota xantatge no ha servit mai per res”. Això és el que assegura una carta oberta que han escrit una sèrie de dirigents històrics del PSOE per advertir a Pedro Sánchez que no comparteixen la seva proposta de diàleg amb el president de la Generalitat. Entre els signants de l’escrit hi ha els expresidents d’Extremadura, Juan Carlos Rodríguez Ibarra, i la Comunitat de Madrid, Joaquín Leguina.

Aquests exdirigents socialistes asseguren que “Espanya està vivint un moment institucional i social gravíssim” tot i que ells no busquen orígens ni intenten identificar responsables “perquè això no serveix per res”. En la mateixa línia, indiquen que des de Catalunya s’ha posat en marxa “un cop d’Estat” i que per això els constitucionalistes han d’estar units “tot i que puguin tenir desacords amb els altres partits”.

D’altra banda, recorden que “tots els parlamentaris han jurat lleialtat al Rei i guardar la Constitució”, és per això que li qüestionen si es pot “guardar” aquest text “posant-se de perfil o s’haurà de fer un pas endavant”.

Finalment, no entenen l’anunci de reprovació de la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, “amb l’excusa de la presumpta violència policial” quan ja hi ha una investigació sobre el que va passar l’1-O i quan cada vegada hi ha més mostres de manipulació, segons exposen els socialistes.