Un històric de l'independentisme, Frederic Bentanachs, ha fet un vídeo en què crida a evitar tota imatge de violència a les manifestacions i a anar sempre amb la cara destapada. Bentanachs ha criticat les manifestacions contra actes convocats per Vox o Ciutadans, con les de Girona i Terrassa, perquè creu que beneficien l'unionisme. "Exigim que la nostra gent actuï de forma pacífica a totes les concentracions. A una manifestació no cal anar-hi amb la cara tapada, és un mostra de temps passats o d'infantilisme", ha deixat anar.

"Senyors, hem guanyat. Vam fer un referèndum. Som república. Tenim un president i un govern exiliat, presos en vaga de fam, diputats imputats, mossos imputats, i a l'Estat espanyol hi ha fortes ganes de carregar-se tot el testament del gran Trapero i de Joaquim Forn. Però, si ho banalitzem amb atacs sense cap mena de concreció, haurem tirat enrere", ha advertit els antifeixistes.

Bentanachs ha fet una crida a mantenir un comportament cívic republicà i a evitar un deteriorament de l'aposta independentista. Ha insistit que per a això a les manifestacions s'hi ha d'anar sempre amb la cara descoberta. Fins i tot no considera vàlid l'argument que anar encaputxat és per evitar identificacions. "Però si t'identificaran igualment!..., i tu, que estàs defensant la república, has de seguir un comportament cívic republicà", ha dit. "El que no podem fer és anar a una mani a trencar vidres, a tirar tanques i a fer coses que no ens ajuden en res, i que en canvi ajuden els del 155 que puguin tenir l'excusa perfecta per aplicar el pla Zona Especial Norte (ZEN) perquè el independentismo es violento", ha manifestat.

Bentanachs, que va ser condemnat a 5 anys de presó per pertinença a Terra Lliure a principis dels 80 i ara defensa vies pacífiques, ha afirmat que "està molt preocupat" pel que passa a les manifestacions dites antifeixistes, contra actes de Vox o Ciutadans, com les d'aquesta setmana a Girona i Terrassa. "Penseu que l'1-O i sobretot el 3-O vam fer una demostració autèntica que els carrers sempre seran nostres", ha dit. "Les manifestacions darreres, on hi ha gent amb la cara tapada i enfrontaments absurds, el que estan fent és dilapidar la nostra força. Una manifestació que és un atac irracional contra un grup feixista banalitza de forma brutal el procés de la república catalana", ha subratllat. 

Bentanachs ha afegit que una cosa és un acte revolucionari com la presa de la Bastilla, que fa tot el poble, i una altra el llançament de tanques o pedres als Mossos, o l'assalt al Parlament per enganxar-hi un adhesiu. La crítica a les manifestacions no ha evitat que també censurés les fortes càrregues policials de la policia catalana a Girona i Terrassa.

L'històric independentista ha cridat a una mobilització el 21 de desembre, coincidint amb la reunió del govern espanyol prevista a Barcelona, però ha subratllat que ha de ser com l'aturada de país del 3 d'octubre de l'any passat, després del referèndum i la repressió policial, de forma totalment pacífica.