Després que Hisenda defensés un cop i un altre que no podia modificar el finançament de les comunitats autònomes i avançar les bestretes que els corresponen per al 2019 perquè estava en funcions, ara el govern espanyol assegura que desbloquejarà en 10 dies els 4.500 milions que deu, 800 dels quals pertoquen a la Generalitat. Un anunci que arriba just quan s'estan a punt de convocar noves eleccions per al 10 de novembre.

Segons ha avançat el diari El País, el Ministeri d'Hisenda considera que la convocatòria electoral permet actualitzar el finançament perquè hi haurà govern en funcions fins a finals del 2019 o principis del 2020 i, per tant, no condicionarà el proper ocupant de la Moncloa. Aquest era l'argument a què s'agafaven, amb informes de l'Advocacia de l'Estat anunciats abans de ser redactats, per no pagar les bestretes, fet que abocava a les comunitats a noves retallades. 

El govern català va decidir, a principis d'aquest mes, portar l'Estat als tribunals per reclamar aquests diners, que en el cas català afecten més de 800 milions d'euros i havien de comportar un tancament de la caixa i una retallada del 6% del pressupost. La notícia ha estat rebuda amb sorpresa pel Govern i ja han avisat que, de moment, no es retirarà la demanda. Altres comunitats afectades també havien anunciat que ho recorrerien. 

El president, Quim Torra, ha qualificat de vergonyós que es trobi ara "miraculosament" una escletxa legal per pagar a les comunitats, justament quan s'acosten unes noves eleccions. També el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha assegurat que la notícia demostra que tenien "raó" i ha avisat que mantindran la demanda presentada "fins que no arribi fins a l'últim euro".