La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha confirmat aquest dimarts que l'Agència Tributària investigarà les deduccions per donacions en l'IRPF que facin els pares i mares que porten els seus fills als centres concertats. El govern espanyol s'ha pronunciat per primera vegada sobre aquesta qüestió després d'una pregunta de Ciutadans. I va deixar clar que l'Agència Tributària està "obligada" a controlar les donacions que les famílies fan per l'escolarització dels seus fills, posant èmfasi en que s'ha d'analitzar "ànim de liberalitat" d'aquestes donacions i que no es fan a canvi d'alguna cosa. 

Montero ha negat que existeixi un "canvi de criteri" per part de l'Agència Tributària respecte al fet de desgravar-se de les quotes mensuals dels col·legis concertats i ha confirmat que les famílies que hagin declarat aquestes quantitats com a donació hauran de fer una declaració complementària. Per part seva, l'Agència Tributària ha precisat a Europa Press que "no existeix una campanya d'inspecció" sobre els citats donatius, si no que aquells casos detectats es deuen a "controls puntuals que des de fa temps es realitzen en el territori".

L'Agència Tributària entén que les donacions realitzades per alguns pares en les seves declaracions de la renda pels pagaments mensuals de l'escolarització dels seus fills en col·legis concertats són una contraprestació i no un donatiu en aquests pagaments.

Per altra banda, el secretari general de la patronal Escoles Catòliques, José María Alvira --que aglutina el 60% de l'oferta educativa concertada a nivell estatal, amb més de 2.000 centres--, ha exposat que no "cal alarmar-se" després de la informació que ha publicat El Confidencial, sobre la possibilitat que el govern espanyol comenci a revisar les deduccions per donacions de l'IRPF que fan les famílies amb fills en aquests col·legis.

"La resposta parlamentària recorda les disposicions legals i diu que el govern espanyol s'atendrà a la legislació, com no podia ser d'una altra manera. Hi ha hagut reclamacions molt puntuals en certs casos, però no creiem que en general la postura sigui aquesta", ha assegurat Alvira i recull El Confidencial. L'organització que defensa els centres religiosos assegura que els ministeris d'Hisenda i Educació han dut a terme actuacions "que es restringeixen a casos aïllats" i refusa que existeixi un avís concret de l'Agència Tributària "que afecti a la genialitat dels pares" que han triat l'ensenyament concertat i efectuen donacions.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat