José Luís Pepote Ballester, ex director general d'Esports del Govern Balear, ha assegurat aquest matí en la seva declaració de més de 4 hores i mitja que creu que Iñaki Urdangarin va utilitzar la seva amistat per poder accedir a l'Administració balear i aconseguir contractes públics. L'any 2007, però, la relació es va trencar perquè el director general d'Esports se sentia pressionat per Urdangarin, que li reclamava els pagaments del Govern Balear per diferents projectes de l'Institut Nóos.

Ballester ha estat el primer a declarar en el judici pels suposats desviaments de diners a l'institut dirigit per Iñaki Urdangarin. El Govern Balear va encarregar a Nóos l'organització de dos fòrums sobre esports i turisme el 2005 i 2006 i la gestió de l'oficina de seguiment del patrocini de l'equip ciclista. L'ex director general d'Esports ha explicat que en el moment dels fets tenia una bona relació amb la infanta Cristina i el seu marit. Virginia López Negrete, l'advocada de Manos Limpias ha estat directa amb les preguntes: "S'ha sentit enganyat per la seva amistat amb ells per tenir accés a l'Administració o al president del Govern Balear, Jaume Matas, i poder fer contractes?". Ballester també ha estat clar: "La paraula seria utilitzat, però ho veus amb el temps i quan vas veient com es van desenvolupant els temes i t'adones que ets un petit instrument".

L'ex director general d'Esports ha explicat que va anar al casament de la Infanta i Urdangarin, que el coneixia des del 1988 quan van coincidir a la residència d'esportistes Blume, just després dels Jocs Olímpics de Seül. L'estiu del 2003, Ballester acabava de ser nomenat director general d'Esports, i Urdangarin li va comentar que buscava un nou patrocinador per a l'equip ciclista Banesto i li va proposar que fos el Govern Balear. "Vam anar coincidint a casa seva, a la meva, al club Nàutic, en diferents cites que s'anaven succeint amb normalitat", ha detallat.

Després Ballester, Urdangarin i Matas es van reunir en el Palau de Marivent per tancar el projecte. I un cop tancar el primer projecte, l'exduc de Palma va proposar a l'aleshores president Jaume Matas organitzar dos fòrums sobre turisme i esports.

La pressió d'Urdangarin

Ballester i Urdangarin es distancien un cop comencen les trucades per pagar. L'ex director general d'Esports ha assegurat que un cop Urdangarin ja havia plegat de Nóos, l'any 2007, continuava reclamant pagaments. Es van facturar 2,3 milions d'euros al Govern Balear per l'organització de l'Illes Balears Forum. "Ningú es va plantejar" si calia negociar la contractació, ha dit Ballester, que ha afegit: "Aquí ningú sabia ni deia res. Va ser més tard quan vaig començar a interioritzar que no s'estava fent bé".

 

La declaració de l'ex director general d'Esports posa en evidència que l'exconseller balear, Jaume Matas, va ordenar pagar, sense discussió, tot el que demanava Iñaki Urdangarin que, a més, fixava els preus de tot el que es contractava a l'Institut Nóos. "Hi havia l'ordre de contractar a Urdangarin" i de pagar-li 300.000 euros pel projecte de l'equip ciclista. Ballester va presentar el projecte a bona part del gabinet de Matas i ningú el va discutir perquè "tots sabien qui feia la proposta".

"Si et diuen contracta: aquest és el preu, ningú dubta, i tots els que hi treballen no ho posen en dubte en cap moment i actuen perquè això es faci", ha conclòs el primer dels acusats pel qui demanen només 2 anys de presó perquè ha confessat els fets i està col·laborant amb la Fiscalia.

La declaració de Ballester ha obert i tancat la primera sessió del judici. La vista continuarà demà a les 9.30h.

L'estora de la corrupció

Manos Limpias, l'acusació que manté al banc dels acusats la infanta Cristina, s'ha mostrat satisfeta aquest matí, abans de començar el judici que s'estiguin "aixecant cada dia les estores de la corrupció". Ho ha dit just abans d'entrar en el passadís de flaixos i micros davant de l'Escola Balear de l'Administració Pública de Palma on s'ha habilitat la sala de vistes. Per aquí han passat tots els acusats i advocats. El primer ha estat el lletrat d'Urdangarin i el fiscal.

 

La infanta Cristina i el seu marit, Iñaki Urdangarin, han arribat junts i han saludat amb un "bon dia" els periodistes. La germana del Rei s'asseu al banc dels acusats després que el tribunal desestimés aplicar la denominada doctrina Botín i la jurisprudència posterior per considerar que el cas en difereix i que, a més, el delicte contra Hisenda que s'imputa a la infanta fa malbé un bé col·lectiu i, per tant, l'Agència Tributària no és l'"únic perjudicat". Fent valer així l'acusació popular més enllà de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat no l'acusin.

Els advocats de la Infanta van formular una protesta amb vista a interposar en el futur un possible recurs de cassació contra la sentència, però de moment, la Infanta va a judici per primer cop en la història d'Espanya. En el seu escrit van denunciar formalment la vulneració de l'article 24 de la Constitució i dels drets de defensa, a la tutela judicial efectiva i a un procés amb totes les garanties.

La Fiscalia Anticorrupció i l'Advocacia de l'Estat van demanar que s'arxivés la part del cas que afecta a la infanta Cristina, encara que la consideren responsable civil a títol lucratiu. S'hauria beneficiat de 587.413 euros en el primer cas i de 168.571 euros segons els representants legals d'Hisenda.

Iñaki Urdangarin s'enfronta a una petició de condemna de 19 anys i 6 mesos de presó per part de la Fiscalia Anticorrupció i de 26 anys i 6 mesos per part de Manos Limpias. També l'acusen l'Advocacia de la comunitat autònoma de les Balears, que demana 8 anys; l'Advocacia de l'Estat que demana que compleixi 3 anys i 6 mesos, i els socialistes de l'Ajuntament de València que reclamen una condemna d'11 anys per al marit de la Infanta.

Les acusacions el consideren responsable d'utilitzar l'Institut Nóos i entitats satèl·lits per saquejar fons de les institucions públiques de les Balears (2,5 milions), València (3,5 milions) i Madrid (114.000 euros). Està acusat de tràfic d'influències, malversació, prevaricació, frau, estafa, falsedat, delictes contra Hisenda i blanqueig de capitals.