H2

"Volem que els ciutadans de Catalunya votin, i fins i tot, que votin dos cops: la reforma de la Constitució, i després, la reforma del seu Estatut". Així ho ha explicat el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, aquest matí, en una entrevista a El programa de Ana Rosa. Hernando ha assegurat que el PSOE està en contra del referèndum català, però té una idea d'una "Espanya diversa i plural" que pretén assentar amb el seu projecte de reforma. Així, esperen que el PP s'hi sumi "quan passi a l'oposició".

Tot i aclarir que "mai pactarien amb independentistes", el portaveu assegurat que li semblava "raonable que tinguessin grup parlamentari propi". Per això, va facilitar la creació del grup d'Esquerra Republicana (ERC) i de Democràcia i Llibertat (DiL) al Senat. Alhora, ha afirmat que "parlaran" amb el Partit Nacionalista Basc, ja que té "arrels nacionalistes" i "no hi hauria de renunciar", però no busquen la mateixa solució que els altres dos.

Militants, no ovelles

Preguntat sobre si el referèndum era la via de Pedro Sánchez per no exercir el seu lideratge autònom i refugiar-se en les bases, Hernando ha aclarit que la militància "no es pastoreja, perquè no són ovelles". Per tant, defensa que pugui decidir, remarcant que li semblava "una expressió molt desafortunada", l'empreda pel periodista de la taula.

Alhora, el portaveu ha volgut defensar el tarannà no vinculant del referèndum, assegurant: "Algú pensa que el Comitè Federal prendrà una decisió diferent de les bases?". Fins i tot, ha recordat que aquesta eina no s'utilitza "per dividir", els barons i l'Executiva, en tant que "no hi ha divisió". De fet, afirma que no va sentir "ni una sola intervenció en contra" per part dels seus companys, dient que no els semblés bé la consulta.

Consulta socialista

"No som un partit assembleari". Així és com el candidat socialista s'ha volgut desmarcar de la CUP. El portaveu s'ha remès a altres exemples europeus per exemplificar que "la democràcia sempre fortaleix les organitzacions". Per exemple, el Partit Socialista francès va consultar les bases per preguntar "què els semblava la Constitució Europea". També ha recordat el cas dels socialdemòcrates alemanys (SPD), en el seu pacte amb Angela Merkel.

Finalment, ha bromejat que "comparar Sánchez amb Rajoy és comparar un ou amb una castanya". També ha reiterat que si el president del PP torna a dir que no al Rei, aleshores el PSOE assumirà "la responsabilitat d'intentar-ho". En cas que no s'assolís l'acord, i "si es repeteixen les eleccions", Hernando declara que donarà suport a Sánchez "perquè sigui candidat". Ara bé, "la decisió la tindran els militants", també.