L'escàndol pel cas de presumpta corrupció amb la compravenda de mascaretes on està implicat l'exassessor del ministre José Luis Ábalos, Koldo García, continua acaparant l'actualitat informativa. El ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, ha afirmat que creu que Ábalos acabarà dimitint pel cas Koldo. "El senyor Ábalos vol i ha construït també aquest projecte i, a vegades, un ha de prendre decisions, que és deixar pas". En una entrevista aquest dilluns a Catalunya Ràdio a la inauguració de la 18 edició del Mobile World Congress (MWC), Hereu s'ha mostrat convençut que el diputat del PSOE acabarà prenent aquesta decisió personalment, i no pas pressionat pel partit. Amb tot, l'exalcalde de Barcelona ha reconegut que Ábalos té raó en defensar que no té vinculació judicial directa amb el cas que s'investiga. Tanmateix, ha defensat que "en política democràtica, a vegades està l'assumpció de responsabilitat política". En aquest sentit, ha afirmat que "és un fet puntual, però és un fet que del que en deriva, jo crec que té una certa responsabilitat".

Pressió per a la dimissió d'Ábalos

D'ençà que va esclatar el cas Koldo el passat dimecres amb la detenció de Koldo García, diversos ministres del govern espanyol han obert la porta a la dimissió d'Ábalos. Aquest diluns, el ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, José Luis Escrivá, ha afegit més pressió i ha assegurat que si fos Ábalos, dimitiria. "Sí, jo sí. Però, perdoni, jo soc independent, jo no estic en els òrgans del Partit Socialista. Soc un ministre independent. Per tant, prengui aquesta contestació com d'algú que no coneix els detalls ni està en els processos orgànics d'un partit". Per a Escrivá, el cas en el qual està involucrat l'exassessor del socialista és un cas de "corrupció molt delimitat i identificat". En una entrevista aquest dilluns a TV3, ha qualificat el cas "d'intolerable", i ha lamentat que hi hagués determinades persones que s'aprofitessin d'una relaxació dels sistemes de licitació i contractació durant la pandèmia. Tanmateix, ha assegurat que el que considera rellevant és que la justícia "funciona a l'hora d'identificar aquestes persones i portar-les als tribunals i que paguin per això", i ha demanat diferenciar en com responen els uns i els altres, en referència implícita a la reacció que tenen socialistes i populars davant presumptes casos de corrupció.

En la mateixa línia que Escrivà, es va manifestar la setmana passada la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, que va ser el primer membre del govern de Pedro Sánchez que es va manifestar sobre el cas. Montero va afirmar "jo sé el que jo faria i vostè sap el que jo faria". Malgrat que va assegurar que de moment no hi hagi indicis d'il·lícit penal respecte a la figura de l'exministre, es va mostrar contundent en afirmar que ella al seu lloc deixaria el càrrec. “És una decisió que li correspon a ell”. 

Després de dies de silenci, Ábalos va concedir una entrevista aquest dissabte a El País en la qual no va tancar la porta a presentar la seva dimissió, però va deixar clar que ho parlarà amb el seu partit i "no perquè m'ho demani el PP". Sobre l'entrega del seu escó al Congrés, va defensar que "jo no tinc cap aferrament, però cal pensar si això serveix per a alguna cosa o per aplanar la campanya de la dreta, que no s'acabarà amb mi".