Als ciutadans d’Evry, la circumscripció electoral de Manuel Valls a França, no els fa gaire gràcia els plans de l’ex-primer ministre. Va ser escollit fa poc més d’un any com a diputat, i el veuen més per la televisió a l’altra banda dels Pirineus que a la seva ciutat o a la mateixa Assemblea Nacional. És per això que el diari Le Parisien ha decidit acostar-se aquest dissabte fins a Evry, per conèixer l’opinió dels seus conciutadans.

És el cas de l’Arnaud, un home al voltant de la cinquantena, que lamenta que “des de la seva elecció el juny del 2017 no l’hem vist mai, ni a la circumscripció ni a l’Assemblea”. I etziba: “Si marxa a Barcelona, compadeixo els catalans!”. Li demana que, si decideix presentar-se a les eleccions municipals de Barcelona, dimiteixi del seu escó.

“Mentre esperem, no tenim ningú al càrrec de la circumscripció”, lamenta Michèle, una pensionista d’Evry. I esclata: “Tots ens prenen per idiotes. Ens demanen que votem per ells, uns anys després se’n van, i després se sorprenen de la baixa participació en les eleccions. Jo ja he estripat la meva targeta censal”.

Finalment, l’Aboudlaye, una nova estudiant de la Universitat d’Evry, creu que Valls no pot amagar el seu passat: “Manuel Valls fuig. Però creu que a Espanya no coneixen el seu mal historial? La seva mala reputació ha d’haver travessat les fronteres. A parer meu, serà massacrat a Barcelona”.

Peticions de dimissió transversals

L’absència de Valls a l’Assemblea Nacional és notable. Cada diputat francès té assignada una comissió. La de l’ex-primer ministre francès s’ha reunit 31 vegades durant l’últim mig any. D’aquestes, en 29 sessions n'ha estat absent i només en dues hi ha estat present. Davant d’aquesta situació, diputats dels principals partits francesos li han demanat que renunciï al seu escó.

Justament la rival de Valls en la segona volta ajustada de les legislatives del 2017, Farida Amrani (França Insubmisa), també li ha demanat la renúncia. Va perdre per només 200 vots. Ha estat ella qui ara ha iniciat una campanya de recollida de signatures a Change.org per la dimissió del “diputat fantasma”. Ja suma més de 15.000 adherits.

“Com jo, sou nombrosos els qui constateu l’absència de Manuel Valls a la primera circumscripció d’Essonne i als bancs de l’Assemblea Nacional”, ha assegurat Amrani al seu compte de Twitter. “No ens podem quedar més de braços plegats. Signeu la petició, Essonne no és Barcelona”.