El ministre d’Economia, Luis de Guindos, podrà esquivar la compareixença al ple per la proposta que va fer de l’extitular d’Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, com a director executiu del Banc Mundial. La primera sessió plenària serà el 25 de setembre, mentre que les comissions es constituiran la setmana vinent. Aquest fet obre la possibilitat perquè De Guindos aprofiti la comissió d’Economia per exposar els pressupostos i ser interpel·lat sobre la qüestió de Soria. El PSOE i Unidos Podemos han presentat un escrit perquè es convoqui un ple monogràfic expressament –amb més visibilitat– i Ciutadans volia esperar a la resposta del govern per presentar-la.

La celebració de les eleccions basques i gallegues el 25 de setembre ha portat la Mesa a prendre la decisió. Un dels motius podria ser l'absència de certs diputats mobilitzats als respectius territoris. Tanmateix, el Congrés ja ha reprès la seva activitat. Els membres de la mesa han qualificat 3.500 peticions per a la sessió plenària, entre les quals es troben la reforma de la Llei electoral perquè les eleccions –en cas de repetir-se– no siguin el dia de Nadal. A més, la mesa ha adjudicat els membres de cada grup per a les comissions. El PP en tindrà 14, PSOE 9, Unidos Podemos 7 i Ciutadans 3, ERC 1, PNB 1 i el Grup Mixt 2. 

Malgrat que la presidenta del Congrés, Ana Pastor, pertany al grup popular, el Congrés tampoc ha decidit canviar el posicionament sobre les compareixences del govern espanyol mentre l'Executiu estigui en funcions. Al llarg de la darrera legislatura fallida, la cambra va presentar un recurs davant del Tribunal Constitucional per controlar el govern de Mariano Rajoy. L'Executiu en funcions va cenyir-se a la Llei del Govern, segons la qual només estan previstes les assistències a la cambra baixa per qüestions de política internacional o exhibició dels comptes públics. Fonts de la mesa afirmen que el recurs pel xoc d'atribucions segueix el camí del TC. Al·leguen que no volen controlar les accions passades, ni futures, però sí fiscalitzar els actes presents de l'Executiu. 

Una de les decisions tractades i que preocupa certs membres de la Mesa, entre ells Ciutadans, són els viatges de representació internacional de la cambra mentre el govern està en funcions. La formació taronja s'ha abstingut en la decisió que es viatgi a Rússia com a observador electoral, com finalment es produirà. Tanmateix, existeix un consens ampli sobre limitar els desplaçaments fins que no hi hagi govern. 

Elecció "a dit"

El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, ha acusat el PP de "mentir" pel que fa al procés d'elecció de Soria per al Banc Mundial. Els populars havien afirmat que la plaça era administrativa i el candidat estava capacitat per a la convocatòria. Així les coses, Hernando s'ha remès a unes informacions publicades a El Confidencial per assegurar que per a la plaça "ni calia ser funcionari, ni l'oferta havia estat pública". El portaveu ha carregat sobre Mariano Rajoy acusant-lo d'una "recompensa en diferit" pel càrrec que ocuparà l'exministre d'Indústria, Energia i Turisme.