El govern espanyol, liderat pel recentment investit Pedro Sánchez, i el govern de al Comunitat de Madrid d'Isabel Díaz Ayuso no tenen bona sintonia. Aquest dilluns la Comunitat de Madrid ha atacat frontalment l'executiu central per no haver convidat Ayuso a l'estrena de la nova línia d'AVE que uneix Madrid i Astúries. El govern d'Isabel Díaz Ayuso ha expressat el seu descontentament davant l'absència d'invitació per la presidenta de la comunitat en la inauguració de la nova línia d'alta velocitat que comptarà amb la presència del Rei Felip VI i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Aquest esdeveniment, que marca el primer trajecte entre Madrid i Oviedo, es durà a terme aquest dimecres i ha generat tensions polítiques a causa de l'omissió de la líder madrilenya en la llista de convidats.

Fonts de l'equip de la presidenta Díaz Ayuso han assenyalat que l'absència d'invitació és responsabilitat directa del president Pedro Sánchez, a qui acusen personalment de vetar-la. Qualifiquen aquest fet com un "greu error del govern espanyol que tindrà les seves conseqüències" i destaquen que "el mur" creat per Sánchez és simplement una "tàpia corcada". En resposta a aquesta exclusió, el govern regional de Madrid ha anunciat que adoptarà una postura de reciprocitat i no convidarà al govern central als esdeveniments que organitzin. "Cop per cop", subratllen, emfatitzant la tensió política que envolta a aquesta situació i la mala sintonia entre els dos executius.

Des del Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible, encarregat de l'acte, han respost a les crítiques destacant que les invitacions a les inauguracions s'estenen als presidents de les comunitats autònomes on s'inaugura una infraestructura. En aquest cas, argumenten que el tram inaugurat connecta Castella i Lleó amb Astúries, la qual cosa justifica l'absència de la Comunitat de Madrid a la llista de convidats. A més, s'assenyala que aquest criteri s'ha aplicat consistentment en inauguracions anteriors en altres regions de l'estat espanyol. La polèmica entorn d'aquesta inauguració reflecteix les tensions polítiques entre el govern central i la Comunitat de Madrid, afegint un capítol més a les disputes entre totes dues administracions.

El precedent: Ayuso va impedir al ministre Bolaños accedir a la tribuna de la desfilada del dos de maig a Madrid

Les tensions per xocs de protocol entre el govern de la Comunitat de Madrid i el govern central no són noves. El passat 2 de maig, dia de la Comunitat de Madrid, l'equip de protocol del govern regional, que presideix Isabel Díaz Ayuso (PP), va impedir l'accés del ministre de la Presidència, Félix Bolaños, a la tribuna principal de la desfilada que va presidir Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la comunitat madrilenya. L'incident, ocorregut a peu d'escala i amb dues empleades de l'Administració regional tallant-li el pas al ministre del govern de Pedro Sánchez, va marcar un abans i un després en l'escalada de tensió entre l'executiu liderat per Pedro Sánchez i el govern regional d'Ayuso. Aquest dilluns, el nou incident i les acusacions creuades per la no invitació a Ayuso a l'estrena de l'AVE ha revifat aquestes velles ferides.