La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), que és el sindicat majoritari de la Guàrdia Urbana, ha demanat la dimissió de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també dels tinents d'alcaldia Albert Batlle i Jordi Martí pel "terrorisme urbà" dels incidents de la matinada passada a la plaça Espanya.

Els funcionaris de la Guàrdia Urbana, a través d'un comunicat, ha clamat contra la falta d'agents durant el torn de nit per fer front als botellons massius i ha denunciat que "la policia no intervé perquè segueix criteris polítics i no criteris policials".

També ha manifestat la seva indignació davant d'un intent d'assalt a la comissaria de la Guàrdia Urbana pròxima a l'avinguda Maria Cristina per part d'un grup d'entre 300 i 400 esvalotadors que han malmès les instal·lacions i han destrossat vehicles policials i privats.

macrobotellon plaza espanya barcelona merce 2021 pau de la calle (8)Pau de la Calle

Demanen que la Fiscalia actuï

El CSIF ha considerat "la deixadesa de funcions per part del govern municipal i del cap de la Guàrdia Urbana" i que "haurien de ser investigats" per la Fiscalia de Barcelona. Segons el recompte de danys d'aquest sindicat, aquesta nit s'han fet botellons a plaça Espanya, amb més de 25.000 persones, a les platges, on s'han congregat 2.500, al passeig del Born, on hi ha anant 1.300 persones i a tocar del MACBA, on s'han aplegat 800 persones. 

A l'avinguda Maria Cristina, epicentre de la violència i el vandalisme, s'han detectat almenys 11 apunyalaments, s'han produït agressions sexuals, robatoris amb intimidació o violència i més de 40 detinguts.

macrobotellon plaza espanya barcelona merce 2021 pau de la calle (9)Pau de la Calle

Violència desfermada

El macrobotelló de plaça d'Espanya ha acabat amb greus incidents, barricades, incendis, el Palau de Congressos saquejat i desenes de ferits, segons el primer balanç. Al llarg del matí l'Ajuntament de Barcelona oferirà dades de participació d'aquesta segona jornada calenta de la Mercè 2021, però segur que supera de llarg les 15.000 que van comptabilitzar durant la revetlla de la Mare de Déu. Les dades oficials a les quals ha tingut accés ElCaso.cat de fonts policies situen en 35.000 persones les que aquesta nit s'han concentrat a la zona de plaça d'Espanya.

Com el dia abans, a poc a poc milers de joves es van anar apoderant de la plaça d'Espanya i de l'avinguda de Maria Cristina. Amb el pas de les hores l'ambient festiu es va anar convertint en un còctel explosiu. Si bé la policia no actuava, al voltant de les cinc de la matinada han hagut de fer-ho.

Imatge principal dels incidents a l'avinguda Maria Cristina. - Pau de la Calle