Els esforços del govern municipal de l’Ajuntament de Barcelona per evitar que el macrobotelló que ha tingut lloc a l’avinguda Maria Cristina -que s’ha saldat amb greus aldarulls, destrosses, vint detinguts i quaranta-tres persones que han hagut de ser ateses pel SEM-, els esquitxés políticament no han servit de res.

Poc després que el tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, ha considerat que el problema ha canviat d’escala i que com és una qüestió d’ordre públic l’ha d’afrontar la conselleria d’Interior i els Mossos d’Esquadra -aquest migdia l’alcaldessa, Ada Colau, ha defensat la mateixa argumentació- els principals partits de l’oposició al consistori, ERC, JxCat i Cs, han sortit en tromba a criticar la gestió que s’ha fet des del govern municipal del macrobotelló.

ERC: “Batlle sabia que existia aquest risc i ho ha permès”

El grup municipal d'ERC a Barcelona ha culpat el tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, pel macrobotelló amb greus incidents a l'avinguda Maria Cristina per la Mercè. "No acceptem de cap manera la centrifugació de culpes. Batlle sabia que existia aquest risc i ho ha permès. Ens va explicar que el dispositiu per la Mercè era perfecte, quan mai ha pogut garantir la convivència", ha assenyalat el portaveu d'ERC a Barcelona, Jordi Coronas. "És ell qui ha d'assumir la responsabilitat davant els fets que han passat avui", ha continuat Coronas, que també ha criticat la "lentitud" del govern municipal a reaccionar. "Barcelona no pot enviar un missatge que tot s'hi val i amb les promeses no n'hi ha prou", ha apuntat el portaveu d'ERC.

"La ciutat se'ns escapa de les mans. Estem molt preocupats per l'increment massiu d'aquest fenomen que, molt ens temem, ha esdevingut un problema estructural i que té als serveis de prevenció i seguretat absolutament desbordats", ha afirmat Coronas, que igualment lamenta que el govern de Colau no hagi acceptat el "paquet de mesures completes i transversals" proposades pels republicans per controlar i atacar els macrobotellots. "Va votar-hi en contra per estètica. La seva proposta és crear una taula que començarà a reunir-se al novembre i això significa que molts veïns i veïnes no podran plantejar-se descansar durant molt de temps", ha recordat el portaveu del grup municipal d'ERC.

"Barcelona ha de ser una ciutat de drets i deures i ha de garantir el dret al descans i el deure del respecte. El govern suspèn rotundament en aquesta qüestió", ha etzibat Coronas. "Constatem també una pèrdua total d'autoritat democràtica i és evident que fa falta també una acció àgil d'una Justícia Local (amb fiscalia i jutges especialitzats) que permeti reacció ràpida i que el binomi drets/deures sigui aplicat i respectat", ha conclòs el portaveu del grup municipal d'ERC a Barcelona.

JxCat: “Han perdut el control de la ciutat”

Per la seva banda, el grup municipal de Junts per Catalunya a l'Ajuntament de Barcelona també ha lamentat els aldarulls d’anit: "El govern municipal ha perdut el control de la ciutat. Va prometre que no hi hauria impunitat i la impunitat s'ha instal·lat a la ciutat", ha criticat el portaveu de Junts, Jordi Martí Galbis, que també ha denunciat la "incompetència greu" i la "mala planificació" del tàndem format pel tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, i el tinent d'alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí. "Fa uns dies ja vam denunciar que el govern municipal estava desbordat, incapaç de fer prevenció i actuar. Aquesta nit ha demostrat que ho està més que mai", ha assegurat el portaveu de Junts.

"Al desbordament i la superació que demostra Batlle com a responsable de Seguretat i Prevenció, s'afegeix el missatge d'ahir divendres del responsable de la Festa Major, Jordi Martí Grau, quan tot valorant la primera nit de la Mercè proclama que l'Ajuntament serà permissiu amb les concentracions massives a l'entorn de la plaça d'Espanya", ha recordat Martí. "La permissivitat proclamada amb la concentració de dijous va actuar de crida perquè l'endemà, al mateix lloc, es concentrés pràcticament el doble d'assistents", ha constatat el portaveu de Junts a Barcelona, que exigeix una "assumpció de responsabilitats" per part del govern municipal. "El tàndem Batlle-Martí Grau ha actuat de manera irresponsable i clarament incompetent", ha reblat Martí.

"Si no fem un gir immediat i l'Ajuntament intenta recuperar un principi bàsic d'autoritat i treballa per exigir el compliment de les ordenances, no sabem on pot arribar tota aquesta escalada", ha pronosticat el portaveu de Junts a Barcelona, que ha finalitzat mostrant la seva solidaritat amb el cos de la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra, amb la multitud de comerços afectats per les destrosses, i pels 43 ferits durant la nit.

Ciutadans: “Vàndals que delinqueixen a plaer”

Finalment, la presidenta del grup municipal de Ciutadans a l'Ajuntament de Barcelona, Luz Guilarte, ha lamentat els incidents i ha assenyalat directament al govern municipal. "Colau i el PSC han abandonat la protecció dels barcelonins i han desautoritzat els agents durant anys", ha apuntat Guilarte, que ha exigit "responsabilitats" d'una vegada a l'executiu municipal.

"Cal que donin la cara davant una Barcelona víctima del caos i amb vàndals que delinqueixen a plaer", ha assenyalat la presidenta del grup municipal de Cs, que ha urgit també a la creació d'un nou pla de seguretat i civisme a la capital catalana. "Fa dos anys Cs en va presentar un i es va tombar", ha recordat Guilarte.

 

Imatge principal: Estat en que ha quedat l'avinguda Maria Cristina després del macrobotelló / EC