Vandalisme en estat pur és el que s'ha viscut als vagons de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya aquesta matinada. Aquesta ha estat la conseqüència d'un macrobotelló il·legal organitzat al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona i també ha provocat la queixa dels veïns. Molts d'ells han vist com una part dels centenars dels joves que s'hi han reunit passaven per terrenys privats i jardins de les cases de Bellaterra per accedir a la farra. La majoria d'aquests joves hi havien arribat amb cotxe, però una altra gran majoria ho feia amb transport públic. En concret, amb els Ferrocarrils, que també han servit per tornar cap a casa a primera hora del matí.

Els vagons han quedat completament destrossats: cadires aixecades, la tela dels seients totalment rebentada, burilles de cigarreta, ampolles i vidres escampats per terra i el malestar de la resta d'usuaris que s'han hagut d'empassar els crits, la música i els insults de molts d'ells. ElNacional.cat ha pogut accedir a una fotografia corresponent a un vagó de la S2 que sortia des de plaça Catalunya a la 1.30 h de la matinada. Ens ha facilitat la imatge un usuari que ho va viure en directe, l'Edu.

WhatsApp Image 2021 09 18 at 09.34.00

WhatsApp Image 2021 09 18 at 09.39.44 (1)

Imatges d'Edu cedides per a ElNacional.cat

Tot va començar amb una invitació falsa de la Facultat d'Enginyeria que va córrer a través de Whatsapp, la qual convidava a una festa que prometien que seria sonada: música, DJ i cubates. El resultat? Quan han arribat, els joves s'han trobat que el campus estava buit, però la convocatòria ha sigut un èxit absolut i s'ha acabat muntant una festa improvisada.

El rector de la UAB, Javier Lafuente, lamenta que aquesta pràctica no és nova al campus, però aquesta nit "ha estat el límit", en declaracions a RAC1. A més, assegura que "encara queden hores" per acabar de netejar, durant aquest dissabte, tota la brutícia que han generat els joves que han celebrat aquesta festa il·legal. La Universitat vol fer una valoració i emprendrà accions per aturar aquest despropòsit: "Encara queda un grup petit de gent de festa. A part de la neteja, també caldrà reparar una tanca que han trencat".

A més, Lafuente vol valorar la despesa econòmica que costarà tot això. Per la seva banda, el director de Mossos, Pere Ferrer, lamenta que "fa un punt de vergonya que aquestes situacions es produeixin a aquestes magnituds". La policia catalana no ha pogut entrar dins el campus i, per tant, no s'han practicat detencions. Tampoc consta cap denúncia i no s'obrirà cap investigació. Ferrer alerta que el botelló és una pràctica que es repeteix sense aturador: "Portem uns mesos explicant que hi ha d'haver una activitat preventiva, i quan hi ha coneixement que en algun lloc es practiquen botellades, es fa el possible perquè la festa no es dugui a terme".

Fotografia de portada: Imatge de recurs de FGC