Els dos guàrdies civils que van vexar un ciutadà flamenc per haver parlat en català van declarar aquest dijous com a investigats davant la jutgessa per un possible delicte contra la integritat moral. Ambdós es van negar a respondre les preguntes de l'advocada de l'acusació. La denúncia presentada pel ciutadà flamenc Kris Charlier ha comptat amb el suport legal i econòmic de Plataforma per la Llengua.​

Els fets van succeir el 9 de desembre del 2019, quan els policies van retenir Charlier a l'arc de seguretat de l'aeroport de Barcelona perquè van notar que duia alguna cosa sota la roba. Els agents no van entendre les explicacions de l'afectat, que sap parlar català però castellà no, i Charlier, obligat, va acabar abaixant-se els pantalons en públic per mostrar la bossa d'estoma que porta enganxada al cos des que va ser intervingut d'un càncer de còlon.

Kris Charlier juzgados Prat del Llobregat discriminación lengua catalana / acn

El ciutadà flamenc Kris Charlier / EFE

Només entén el català "poc a poc"

Els dos guàrdies civils investigats van declarar que van seguir en tot moment el protocol de seguretat i un d'ells va afirmar la dificultat que té per entendre el català i que només l'entén si li parlen a poc a poc. Durant la declaració, en què els guàrdies es van negar a respondre les preguntes de l'advocada de Charlier, els investigats van explicar que van acabar proporcionant-li al ciutadà flamenc un company que parlava francès per poder-lo entendre, perquè Charlier no parlava en castellà. Els dos agents havien denunciat Charlier per desobediència i per haver-se negat a identificar-se el dia de l'incident, dues denúncies que finalment van quedar arxivades.

La jutgessa encara podria cridar a declarar com a testimonis més persones implicades: dos agents més de la Guàrdia Civil, els vigilants de seguretat privada d'AENA que es trobaven a l'arc de seguretat en el moment dels fets i els membres de la tripulació de l'avió de Ryanair que Charlier va ser forçat a abandonar. Avui també es va poder saber que els agents de seguretat privada d'Aena, que també van estar presents durant els fets i se'ls ha demanat com a testimonis en la fase d'instrucció, ja han estat identificats, tal i com assegura Plataforma per la Llengua.

Les imatges dels fets ja són als jutjats

La defensa de Kris Charlier també ha pogut saber que les imatges gravades a l'aeroport la nit de l'incident ja són als jutjats i que pròximament es posaran a disposició de les parts pertinents. Tot i que el procediment segueix en curs, aquesta prova documental dels fets pot ser una peça clau perquè la jutgessa decideixi si el cas arriba a judici o s'arxiva.

Un cop s'hagi acabat aquest procés d'investigació, el jutjat d'instrucció emetrà una interlocutòria en què es determinarà si la causa queda arxivada o si tira endavant. Plataforma per la Llengua ha coordinat i finançat des del principi el cas, que de moment avança positivament, tal i com asseguren.

Plataforma per la Llengua només constata un únic episodi precedent de discriminació lingüística a Catalunya que hagi arribat a ser investigat per la via penal. També va ser un cas de vexació perpetrat per guàrdies civils, en aquest cas contra un pagès de l'Empordà, i va acabar amb l'absolució dels policies. 

 

Foto principal: Imatge de recurs d'un Guàrdia Civil / EFE