Gairebé 4.900 agents desplegats a Catalunya per impedir el referèndum de l'1-O cobraran aquest mes entre 100 i 441 euros menys en detectar-se un error en les compensacions que van rebre al seu moment pel "sobreesforç" realitzat.

Fonts de la Guàrdia Civil han explicat que aquells agents van percebre una doble compensació en concepte de sobreesforç, una habilitada pel propi institut armat i una altra per la Secretaria d'Estat de Seguretat, i han afegit que el cobrament de les dues quantitats és "incompatible".

Ara s'ha detectat aquell "pagament indegut" en 4.893 casos, així com uns altres 366 d'agents als quals es deuen diners perquè no se'ls va abonar la compensació deguda. Segons les fonts consultades per Efe, a gairebé el 90% dels casos (4.220 agents) no se'ls trauran més de 200 euros i a la resta se'ls restarà entre 200 i 411 euros.

La Direcció del cos ha citat les associacions a una reunió dilluns 21 per explicar-los la situació i recollir les seves recomanacions.

Indignació al cos

L'Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC), en un comunicat, ha expressat la seva indignació pel fet que els prop de 3.000 guàrdies civils desplegats a Catalunya hagin estat "castigats" econòmicament en les seves nòmines malgrat les "condicions d'estrès i exigència" en què es van veure obligats a treballar amb motiu del referèndum.

Segons l'associació, els agents cobraran aquest mes de 100 fins a 400 euros menys del que els correspondria, perquè amb motiu de l'1-O es van suprimir permisos i dies de vacances, però també "els incentius fixats precisament per compensar els serveis en torns de nit o festius". L'AUGC assegura en el seu comunicat que aquell "sense sentit" no s'havia reflectit fins ara, perquè els agents "havien donat per bones les seves nòmines en la confiança que el servei de retribucions del cos hagués fet la seva labor amb l'eficàcia que cabria exigir-li".

"No és difícil imaginar la impotència i indignació d'aquells treballadors que durant setmanes, i fins i tot mesos, amb prou feines van descansar un dia a la setmana, sempre localitzables per incorporar-se al servei, i van treballar sota duríssimes condicions d'estrès i exigència", afegeix el comunicat.

L'associació, majoritària al Consell de la Guàrdia Civil, recorda que, per a una família que visqui del sou d'un guàrdia civil -que ronda els 1.500 euros-, "una retallada de 400 euros suposa un terrible trastorn amb vista a la seva economia familiar". "Hi ha alguna manera més de denigrar els guàrdies civils a Catalunya? Sembla que sí, prenent-los diners", protesta l'AUGC, que ha assegurat que demanarà les "degudes explicacions" a la Direcció General de la Guàrdia Civil.