The Guardian, un dels diaris anglesos més influents, ha publicat un editorial en què critica la negativa de Rajoy a negociar i l'adverteix que no apliqui l'article 155 per "l'alt risc" que implicaria suspendre l'autonomia. L'editorial es titula "La visió del 'Guardian' sobre la independència catalana: temps per parlar" i carrega contra Mariano Rajoy pel seu rebuig a dialogar.

El diari britànic adverteix Rajoy que "boxejar amb el líder català tancat al racó del ring és una estratègia d'alt risc" i li critica que no hagi estat capaç de disculpar-se per les agressions policials de l'1-O. També mostra el rebuig que la policia espanyola hagi renunciat a ser un cos neutral i s'hagi alineat públicament amb els manifestants unionistes.

Per a The Guardian, la solució a la crisi no passaria per la independència, sinó per una flexibilització de les relacions entre Catalunya i Espanya, amb més federalisme i amb el reconeixement de Catalunya com a nació. Però deixa ben clar que l'article 155 ho pot engegar tot en orris, i apunten que ningú no té pla B davant aquesta situació. L'editorial acaba expressant el temor que la situació s'escapi de tot control si Rajoy persisteix en la seva estratègia.