L'atestat elaborat per la Guàrdia Civil i entregat a l'Audiència Nacional dins la causa per sedició contra el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, acusa el cos "d'inacció flagrant" durant el dispositiu del dia del referèndum, segons avança la Cadena Ser. Aquest informe, de 300 pàgines, recull material, vídeos i imatges que analitzen l'actuació del cos durant l'1-O.

L'atestat diu que "lluny de complir-se les ordres de Trapero van derivar en una inacció flagrant devent ésser la resta de forces i cossos de seguretat els que van haver d'actuar activament per evitar la celebració del referèndum". L'informe policial diu que la resta de cossos "no tenien prou efectius" i que els era "impossible" abastar tot el territori català. La Guàrdia Civil també creu que l'actuació dels Mossos "va posar de manifest que la seva tasca era la de no actuar i, en tot cas, arribar a obstaculitzar l'actuació de la resta de policies".

A l'atestat, s'apunta que la no actuació dels Mmossos "no pot recaure en la voluntat individual" dels agents sinó que era el resultat "d'un pla premeditat" per evitar actuar i assenyala que ha de ser el cap dels Mossos "en connexió directa amb els membres del comitè estratègic" (en relació a Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart"). 

Ampliació de la causa

Aquest atestat va arribar a l'Audiència Nacional el divendres al matí, just el dia que la jutgessa Carmen Lamela havia de prendre declaració als presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i també el major dels Mossos per sedició per les manifestacions del 20 de setembre. Aquest informe, a la pràctica, suposa ampliar la causa i incloure també els fets de l'1-O. L'Audiència Nacional tornarà a citar en els propers dies tots tres investigats un cop hagi analitzat l'informe.