Els dos guàrdies civils que van redactar l’atestat de l’1-O a Sant Joan de Vilatorrada, al Bages, han negat que el regidor Jordi Pesarrodona —conegut per dur un nas de pallasso— incités a l’odi contra la policia. Segons han declarat els guàrdies civils, a les càrregues policials a Sant Joan de Vilatorrada, els agents van intentar entrar, però la porta estava bloquejada per desenes de persones, entre les quals el regidor Jordi Pesarrodona, a qui van donar cops i van fer caure a terra.

Els agents de la Guàrdia Civil, que van declarar ahir als jutjats de Manresa, van assegurar que el regidor del nas de pallasso no va proferir cap insult.

Quatre agents de la Guàrdia Civil que van participar en l'operatiu de l'1-O al Bages van declarar a Manresa davant la jutgessa del penal número 2 que investiga les càrregues policials que hi va haver l'1-O a cinc punts. Els dos guàrdies civils que van participar en l'operatiu a Callús i també els dos de Sant Joan de Vilatorrada van reconèixer davant la magistrada que no tenien constància que havien de fer l'atestat corresponent. De fet, els agents no van saber que se'ls encomanava la tasca fins l'endemà, segons ha explicat un dels advocats de l'acusació, David Casellas. 

A més, segons van reconèixer els agents de Callús i així consta en l'atestat, només van tenir coneixement d'un ferit com a resultat de les actuacions policials, un altre company del cos. Finalitzada la primera tanda de la desena de citacions com a testimoni de guàrdies civils, els advocats es van mostrar satisfets amb el resultat de les declaracions, perquè davant els vídeos que s'han presentat els agents van reconèixer que en els cinc punts de votació del Bages la població va actuar amb "resistència passiva".