L'associació Independents de la Guàrdia Civil ha rebutjat l'ajuda dels Mossos d'Esquadra a la manifestació de la CUP convocada per a aquest dilluns 31 de juliol davant la caserna de la Guàrdia Civil del districte de Gràcia de Barcelona, on els últims dies s'han citat a declarar diversos càrrecs del Govern sobre els preparatius del referèndum: "Nosaltres mateixos ens podem autoprotegir", ha assenyalat a Europa Press el president de l'associació, Joaquín Parra Cerezo.

"No ens sentim representats per aquests comunicats que ha enviat l'Associació Espanyola de Guàrdies Civils (AEGC) perquè donem aquesta imatge de Guàrdia Civil ploranera que demana als Mossos que els protegeixin, perquè la Guàrdia Civil pot protegir-se pels seus propis mitjans i, a més, no es tracta de protegir-se", ha explicat Parra, que adverteix a més què el cos no té "cap por de cap tipus d'amenaça", perquè és la mateixa ordenació jurídica la que els protegeix.

Segons el president d'Independents de la Guàrdia Civil, el cos no necessita protecció per la manifestació d'aquest dilluns, però sí "cooperació i col·laboració" dels Mossos perquè, en el cas que s'excedeixin els límits de la legalitat o es cometi algun tipus de delicte contra els agents en el transcurs de la manifestació, siguin els Mossos els que estiguin atents d'obtenir proves i fer les diligències pertinents.

Parra Cerezo també ha defensat la tasca del cos arran de la denúncia del Govern contra els agents de la Guàrdia Civil responsables dels interrogatoris a diversos càrrecs de la Generalitat: "La Guàrdia Civil no actua motu proprio, la Guàrdia Civil serveix els interessos generals de l'Estat i és utilitzada pels poders judicial o executiu perquè es compleixin les lleis", destaca.

"Si està prenent declaracions, ho està fent en l'àmbit merament judicial", justifica l'actuació del cos el president de l'associació, que considera que "si no té cabuda en l'ordenació jurídica, ni en el constitucional" plantejar un referèndum a Catalunya, llavors s'estaria produint un "acte il·lícit" que a la Guàrdia Civil li correspondria investigar "per la seva naturalesa militar i perquè és un cos de l'Estat". Així mateix, considera "lògic" que no es reveli el secret de sumari perquè es tracta d'"un delicte summament greu".

"La Guàrdia Civil, quan pren declaració, fa la lectura de drets pels supòsits delictius i ho fa per encàrrec o comissionada per l'autoritat judicial", afegeix el màxim responsable de l'entitat, que subratlla que des de la Guàrdia Civil sempre surten "victoriosos", malgrat que "reben pressions i amenaces de delinqüents, perquè sempre es compleix la legalitat".

"En aquest cas, passarà el mateix; per exercici del deure, si la Guàrdia Civil és amenaçada per denúncies o qualsevol qüestió, tenim la serenitat per sobreposar-nos. Sempre previnguts, mai atemorits. La Guàrdia Civil compleix el seu deure", conclou.