Efectius de la Guàrdia Civil han preguntat als conductors si eren o no independentistes durant uns controls a Berga, segons publica el diari de la Catalunya central Regió7. El cos policial ha incrementat la seva presència aquest cap de setmana a la Catalunya Central, realitzant "controls antiterroristes" -segons hauria declarat un agent- a punts de la carretera de Berga a Avià, a la cruïlla del barri de la Creu i a la carretera de Sant Llorenç de Morunys.

Segons relaten alguns testimonis citats pel diari,,els guàrdies civils, equipats amb armes llargues i amb problemes per entendre el català, ha escorcollat de dalt a baix turismes i alguns conductors han arribat a estar tres quarts d'hora aturats, mentre que en altres casos els agents es limitaven a demanar la documentació dels ocupants i els deixaven continuar amb el seu trajecte.

Ara bé, la gran sorpresa d'alguns conductors ha arribat quan a persones que duien alguna simbologia independentista, els guàrdies civils els preguntaven pel seu significat i si eren independentistes o no.

Segons Regió7, en els darrers dies la Guàrdia Civil ha assegurat que el cos es mou pel territori, però han assegurat que les unitats de reforç procedents d'altres punts de l'estat no han fet un desplegament concret en diferents punts del territori català. Tot i això, sí que admeten que estan preparats per actuar en casos excepcionals.