Obcecats. La Guàrdia Civil insisteix en un nou informe que l’actual conseller d’Educació,  Josep González Cambray, estaria implicat en el cas Volhov, en concret de l’operació de Villa Bugatti, on l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell impulsava la construcció d’un centre d’educació especial. El projecte era traslladar de Sant Joan Despí a Cabrera de Mar el centre de la Fundació El Brot. Segons el cos armat, González Cambray quan era director general de centres públics hauria impulsat el projecte de Vendrell tot i saber que no complia els requisits legals. En aquesta peça també s’investiga a Pilar Contreras, llavors directora general de centres concertats i privat. Si el titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, o la magistrada que ara el dirigeix, troba suficients indicis incriminatoris contra el conseller republicà, com és aforat, hauria de fer un informe motivat i elevar-lo al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el qual decidiria si hi ha suficients indicis per investigar-lo per aquests fets.

En el nou informe, datat el 26 de gener passat, s’indica que es pot haver comès els delictes de malversació de fons públics, prevaricació i tràfic d’influències. En la peça de Villa Bugatti, també  van ser detinguts  l’octubre del 2020 i són investigats l’alcalde de Cabrera de Mar, Jordi Mir (Junts), on està  aquesta finca amb un restaurant de luxe,  i del regidor d’Urbanisme,  Enric Mir, que ERC va fer dimitir per aquests fets,  perquè van descobrir-li 38.000 euros en efectiu en el seu despatx, tot i assegurar que eren diners familiars.  Per la construcció del centre educatiu calia una modificació urbanística a la finca de Villa Bugatti, i la Guàrdia Civil veu indicis d’un pelotazo urbanístic.

Informe

La Guàrdia Civil, en les 108 planes del nou informe, indica que primer fa un resum de les actuacions i  que incorpora l’anàlisi dels  aparells intervinguts als investigats, com ara un telèfon mòbil  a l’actual conseller i dels seus correus electrònics, dels quals  afirma que “es desprèn interès de González Cambray per atendre les pretensions de Xavier Vendrell”. En concret, es detalla aquest interès vers l’informe que havia de fer Educació per incorporar-lo a l’expedient urbanístic  per tirar endavant la modificació del planejament de Cabrera de Mar. I també de l’aprovació del projecte d’ampliació del centre, informant favorablement per a 80 alumnes, amb 10 aules, tot i que en realitat volien 120 places. A més, s’indica que es va trobar “un document manuscrit en el  despatx d’Educació” amb aquest projecte.

Bugatti

En l’informe s’explica que el centre El Brot acull alumnes amb dislèxia, hiperactivitat o trastorns obsessius lleus, cap d’ells amb discapacitat  greu o severes, tot i no complir la norma s’indica que el centre gaudia de concert educatiu especial. S’hi afegeix que Vendrell, l’estiu del 2020 volia saber l’opinió del llavors conseller d’Educació, Josep Bargalló, en el projecte educatiu. La Guàrdia Civil  hi afegeix que va ser Maria Teresa Aymerich, llavors directora general de Currículum i Personalització d'Educació qui va posar pegues al projecte de Vendrell perquè no encaixaven els requisits dels alumnes, i  va dir-li que millor que fos un centre privat. Aymerich era l’alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts, que va substituir Oriol Junqueras, i que amb González Cambray de conseller, va deixar fa pocs mesos la seva tasca a Educació. El cos armat reprodueix converses de Vendrell amb Contreras i González Cambray, on renega d’Aymerich. “Tot anava com la seda, tot avançava i apareix aquesta dona, i des de llavors tot són problemes (...) El decret de no sé què de l’escola inclusiva, em cago en la puta”, afirma Vendrell, segons la Benemèrita. En l’informe s’indica que González Cambray  atén a Vendrell i el deriva a responsables i tècnics del departament. En cap cas, però, ordena signar o ni ell signa cap projecte d’El Brot a Villa Bugatti.

 La Guàrdia Civil tampoc perd l’oportunitat de repetir que Vendrell, que s’incorpora  al centre el 2017, hauria usat una subvenció  d’1,2 milions d’euros d’un conveni entre la Fundació la Caixa  i el Departament de Vicepresidència. Hi precisa que hauria destinat part dels diners per al projecte urbanístic, enlloc que per a l’alumnat. I conclou que si  es confirma que El Brot no compleix els requisits de centre d’educació especial caldria sol·licitar quants diners públics ha rebut des de l'entrada en vigor del nou decret sobre educació especial del 2017, ja que podria constituir un delicte de malversació. La magistrada que actualment dirigeix el jutjat d'instrucció 1 de Barcelona haurà de decidir què fer amb el nou informe.