L'exconseller d'ERC Xavier Vendrell ha trencat el silenci després que el jutge el deixés en llibertat acusat d'un suposat desviament de fons públics vinculats al procés en l'operació Volhov. En una entrevista a Catalunya Ràdio aquest dissabte, Vendrell ha assegurat que tot són "acusacions infundades que anirà desmuntant una a una" i ha proclamat dues afirmacions molt clares: ell no és Tsunami Democràtic i no hi ha "cap trama" per subvencionar l'exili del president Carles Puigdemont.

Molt clar, emocionat i alhora cautelós, Vendrell ha relatat el patiment que ha viscut els darrers dies durant l'operació policial que, al seu entendre, forma part de la causa general de l'Estat contra l'independentisme i ha reiterat que té la consciència tranquil·la. "Si no fos independentista, no m'haurien vingut a buscar. Tot plegat és un muntatge. No pararan. Estan obsessionats i ens intentaran amargar la vida, El que hem de fer és resistir, votar i guanyar", ha dit.

"Desmuntaré les acusacions"

D'una banda, el jutge situa l'exconseller a la direcció de Tsunami Democràtic, plataforma des de la qual suposadament "va promoure" desordres públics després de la condemna a la cúpula del procés l'octubre del 2019 i que, segons ressalta el magistrat, no ha mostrat "gens d'interès" a reactivar-se després de la inhabilitació de l'expresident Quim Torra. Vendrell ha negat aquests fets i ha dit que "ell no és Tsunami" perquè "Tsunami som tots".

D'altra, a més, el jutge sospita que l'exconseller va utilitzar la seva influència política per contactar amb membres de la Generalitat amb l'objectiu de beneficiar els seus diferents negocis, vinculats al tractament de residus municipals, els laboratoris de biomecànica i fins i tot la fabricació de test de Covid-19, uns fets que també ha desmentit.

Crida a la unitat

Davant aquestes noves detencions i l'onada de repressió generalitzada a Catalunya, Vendrell ha estat crític amb l'independentisme i ha demanat unitat. "Seria bo que les bases independentistes deixéssim de criticar-nos i fer piulades des de casa. Tots lluitem pel mateix. Hem de fer pinya i trobar un acord estratègic. Ells ho tenen clar", ha destacat.

En aquest sentit, el republicà ha assegurat que els nous detinguts en aquesta operació són "uns quants més entre els 2.000 represaliats que hi ha dins l'independentisme" i no ha dubtat a dir que l'Estat no s'aturarà. Visiblement emocionat i amb la veu trencada, Vendrell ha demanat "seguir lluitant". "No se'n sortiran. Som un gran país", ha proclamat.

Oriol Soler Xavier Vendrell  llibertat Ciutat Justícia EFE

Foto: Oriol Soler i Xavier Vendrell després de ser posats en llibertat a la Ciutat de la Justícia / EFE.

La causa

La causa contra la suposada trama acusada de desviar subvencions públiques per finançar les despeses de l'expresident Carles Puigdemont a Waterloo —oberta pels delictes de malversació, suborn, prevaricació, tràfic d'influències, blanqueig de capitals i desordres públics— és fruit de converses telefòniques intervingudes durant l'any i mig que el cas ha estat sota secret de sumari.

De moment, tots els  detinguts es van acollir al seu dret a no declarar i  han quedat en llibertat: l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell, l'exdirigent de CDC David Madí; l'empresari Oriol Soler, l'excònsol honorari de Letònia a Barcelona i president de la Plataforma Proseleccions Catalanes, Xavier Vinyals; així com Antoni Fusté Piñol i Roc Aguilera Vaques, dos dels màxims responsables de l'empresa Events d'Igualada (Anoia), dedicada al muntatge d'escenaris i investigada per, presumptament, estar darrere del que Tsunami Democràtic va instal·lar a la frontera de la Jonquera. També han quedat en llibertat l'empresària i professora Marta Molina i l'empresari Enric Mir.

La causa continua oberta i el jutge els podrà cridar a declarar en qualsevol moment.