"Negatiu." És el que ha respost la Guàrdia Civil al jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón del seu encàrrec de localitzar el diputat d'ERC Ruben Wagensberg, després que es va fer públic que havia marxat a Suïssa per la seva imputació pel delicte de terrorisme pel cas de Tsunami Democràtic, juntament amb el president Carles Puigdemont, la secretaria general d'ERC, Marta Rovira, i nou persones més. L'ofici, avançat per El Món i al qual ha tingut accés ElNacional.cat aquest divendres, detalla: "Després de dur a terme les gestions i comprovacions oportunes als habitatges que podrien ser els seus habituals llocs de residència, aquestes de moment han donat un resultat negatiu, i no  ha estat possible  localitzar la persona ressenyada".

Amb tot, la investigació contra Wagensberg ja no és en mans del jutge García-Castellón. Fa poc, el Tribunal Suprem s'ha declarat competent per investigar el diputat d'ERC, juntament amb el president Puigdemont, per terrorisme en la causa de Tsunami, pel seu aforament. La instructora del Suprem, la magistrada Susana Polo, haurà de citar a declarar Wagensberg com a investigat i es veurà si el diputat torna a l'estat espanyol o no. En el cas del president Puigdemont, la magistrada necessita el permís del Parlament Europeu —l'anomenat suplicatori— per fer-ho, i davant les eleccions ho ha descartat, segons fonts judicials.

Competència discutida

La defensa del president Puigdemont, exercida per Gonzalo Boye, fa temps que denuncia que el Tribunal Suprem no és el competent per investigar-lo perquè no hi ha cap norma que doni aquesta potestat a l'alt tribunal espanyol, el qual en la seva jurisprudència precisa que igual que té competència per investigar els diputats del Congrés i del Senat, també els del Parlament Europeu.

Les defenses dels líders independentistes catalans també van plantejar que el Suprem no era el tribunal competent, sinó el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), o un jutjat català per als no aforats. L'advocat de Wagensberg, el penalista Andreu Van den  Eynde, segurament també mantindrà aquest posicionament, tal com va fer per als líders d'ERC al  judici del Suprem.

En el cas de Wagensberg, el Suprem apel·la a l'Estatut, que sosté que les causes d'aforats seran competència de l'alt tribunal espanyol quan les accions superin l'àmbit del territori català. I en el cas de les protestes contra la sentència del procés, impulsades per Tsunami, considera que es van fer accions fora, com l'intent de bloquejar l'aeroport de Barajas, que no va tenir cap efecte. És el mateix argument que va emprar per quedar-se la causa de l'1-O, amb una de les despeses a escala internacional.

Indicis delictius

Si els indicis contra el president Puigdemont són retorçats, en fer-lo autor mediat del delicte de terrorisme (és a dir, usant a altres persones) per, suposadament, haver-se aprofitat dels manifestants per intentar subvertir l'ordre constitucional amb les protestes, els de Wagensberg no es queden curts.

El Suprem reprodueix converses del diputat d'ERC amb l'empresari Oriol Soler per acordar com difondre l'aplicació de Tsunami Democràtic per convocar manifestacions contra la sentència del procés. Res més.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!