Humiliat per parlar en català. I per la Guàrdia Civil. La història s’ha repetit aquest cop a Elda, al País Valencià, ciutat propera a Alacant. El cas és que, segons ha denunciat la Plataforma per la Llengua, un ciutadà va ser increpat el passat mes de novembre per un guàrdia civil al Registre Civil d’aquest municipi per dirigir-s’hi en català. L’home ja ha presentat una reclamació a la subdelegació del govern espanyol a Alacant. Aquest ciutadà va anar al registre Civil a inscriure-hi el seu fill i, en sortir, va adonar-se que s’havia deixat en el seu interior la manteta de la criatura. Un cop va intentar tornar a accedir-hi, un agent va barrar-li el pas i va dificultar-li l'entrada, argumentant que era incapaç d’entendre’l en valencià. Així mateix, va arribar a dir-li “maleducat” per continuar insistint a parlar en la seva llengua.

Tot i que finalment va poder accedir al registre, quan en va sortir, el mateix guàrdia civil el va continuar increpant i li va dir que li estava faltant al respecte. Sempre segons el relat de la Plataforma per la Llengua, la víctima va defensar el seu dret legal d'expressar-se en valencià, però l'agent el va ignorar i li va exigir que se n'anés del Registre Civil. Davant d'aquests fets, el ciutadà va demanar el full de reclamacions i el policia el va fer esperar mentre feia telefonades dient-li, en castellà, "espera't, que està de camí". Després de demanar el full de reclamacions fins a tres vegades i de rebre la mateixa resposta per part de l'agent, la víctima va haver-se'n d'anar sense aconseguir-lo.

Ara, l'entitat vol que s'investiguin els fets i es depurin responsabilitats; i també ha demanat a l'Oficina de Drets Lingüístics que intervingui en el cas. L'ONG del català ha presentat una reclamació a la subdelegació del govern espanyol d'Alacant perquè considera que el guàrdia civil va abusar de la seva autoritat i va limitar dos drets del ciutadà: el d'expressar-se en valencià i el de presentar una reclamació. Per l'entitat, l'actuació de l'agent contradiu l'Estatut d'Autonomia i la Llei d'ús i ensenyament del valencià, que reconeixen l'ús normal i oficial de la llengua, i pot ser objecte de sanció tenint en compte la Llei Orgànica 12/2007, del règim disciplinari de la Guàrdia Civil, i la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic.

De fet, segons el règim disciplinari del cos, la discriminació o l'assetjament per raó de llengua, opinió o qualsevol altra circumstància personal o social suposa una infracció molt greu. El mandat de la Constitució demana a les forces i cossos de seguretat de l'Estat protegir el lliure exercici dels drets i de les llibertats dels ciutadans, i l'article 5.1 de la Llei orgànica 2/1986 estableix que els agents han de respectar la llei i han d'actuar "amb absoluta neutralitat política i imparcialitat i, en conseqüència, sense cap discriminació per raó de raça, religió o opinió".