El cas Tsunami Democràtic no perdona ni les manifestacions musicals. El concert de Sant Esteve que cada any ofereix l'Orfeó Català al Palau de la Música s'ha convertit també en material per a la investigació, segons el sumari al qual ha tingut accés ElNacional.cat. La Guàrdia Civil ha inclòs al seu informe els crits d'independència i de llibertat que es van escoltar en acabar el tradicional concert així com les pancartes reivindicatives a favor de Tsunami Democràtic que van exhibir membres del cor en l'actuació de Sant Esteve de 2019.

El sumari de la investigació per terrorisme del jutge Manuel García-Castellón revela que la Guàrdia Civil va tenir l'autorització de l'Audiència Nacional per intervenir els telèfons d'una quarentena de polítics i activistes independentistes, entre els anys 2019 i 2020, i en alguns casos introduir-hi un programari remot. No obstant, a banda d'escoltar les converses dels investigats la Guàrdia Civil també va analitzar esdeveniments com les protestes al partit Barça-Madrid que es va disputar el 18 de desembre al Camp Nou o també el concert de Sant Esteve al Palau de la Música.

 

Tsunami al cor

"Continuant amb els actes reivindicatius de Tsunami Democràtic, la finalitat del qual demostrada no és altra que la independència de Catalunya, amb data 26/12/2019 i amb motiu del tradicional concert anual de Sant Esteve, celebrat al Palau de la Música Catalana i al qual va assistir el president de la Generalitat, Quim Torra, dita plataforma va acabar amb crits d'"independència" i de "llibertat", exhibint alhora una pancarta de Tsunami Democràtic, que sostenien alguns del propi cor", explica la Guàrdia Civil amb unes explicacions que acompanyen d'imatges en què s'aprecia com del cor del Palau penja una gran pancarta reivindicativa mentre entre el públic s'exhibeixen estelades.

La narració de la Guàrdia Civil, segurament desconeixedora del to reivindicatiu amb què s'acostuma a clausurar aquest acte any rere any, explica que aquests fets es van produir al final del concert i que fins i tot hi van intervenir menors d'edat. "Es van exhibir, a més, inclús amb menors, banderes indicant: llibertat presos polítics", s'explica.

"Gran concert"

Per acabar de reblar la conxorxa que representa la cita musical de Sant Esteve, la Guàrdia Civil va constatar que la plataforma Tsunami Democràtic en acabar el concert va publicar en el seu perfil de l'aleshores Twitter, imatges del concert amb el text: "Un any més, un clam per la independència, la llibertat dels presos polítics i el retorn de les persones exiliades".

Igualment, l'informe destaca que el propi president de la Generalitat, que en aquell moment era Quim Torra, va editar el vídeo al seu perfil de Twitter per recollir l'instant en què "es van produir els fets exposats", i acompanyant-ho d'un missatge: "Gran concert de Sant Esteve, amb quatre composicions que s'han estrenat avui i el públic, al final, dret, cridant llibertat i independència. Gràcies Orfeó Català!".

Entre les converses personals que s'han transcrit al sumari i que no aporten cap informació rellevant a la causa, destaca una de l'exdiputat cupaire David Fernàndez "amb una Maria Celina (Mamuchi)", que el text concreta que, com resulta evident, és la seva mare. "David li comenta que ha llegit que baixava de Barcelona, la dona li diu que sí, que està al bus. David li comenta que surten ara mateix cap a Ginebra. David li demana que li mire l'estufa i li comenta que li ha deixat fruita", transcriu l'investigador en unes dades d'un valor més que qüestionable en el marc del sumari. 

Tallar carreteres amb carbassons

L'informe de la Guàrdia Civil conté també algunes curiositats, com ara el fet que als investigadors no els sorprengués que Tsunami inclogués entre el material necessari per a acampades i talls de carretera 100 carbassons o 5 testos. En realitat, al llistat de material que, segons la Guàrdia Civil, els investigats es van intercanviar a través de missatges de mail.protonmail.com, es detallaven 100 ut de cabassos, i no de carbassons, i 5 "macetes (Martell obra)" i que la Guàrdia Civil tradueix com a "macetas (Martillo obra)".

Més enllà de l'anècdota cal no perdre de vista que es tracta d'una investigació per terrorisme i que aquests llistats de materials s'inclouen entre els arguments amb què, "davant la gravetat dels delictes inferits", se sol·licita una pròrroga de la instal·lació del software per seguir els dispositius investigats.