La Guàrdia Civil ha entrat aquest dimarts al matí a la Generalitat i al Departament d'Afers Exteriors per buscar documentació de l'1 d'octubre, segons ha pogut confirmar El Nacional.cat.

La jutgessa d'instrucció 13 de Barcelona que investiga els preparatius del referèndum va ordenar divendres a la Guàrdia Civil anar a buscar nova documentació a la Generalitat sobre els preparatius de l'1-O. Aquest jutjat processa 30 investigats per malversació, desobediència, falsedat, revelació de secrets i prevaricació per l'organització del referèndum.

La investigació, demanada per la fiscalia, se centra en el pagament dels observadors internacionals. La setmana passada ja s'advertia que els escorcolls inclourien alguns departaments de la Generalitat.

Els agents de la Guàrdia Civil que han anat a Exteriors ho han fet de paisà i no han entrat a l'edifici. N'han sortit quan faltaven pocs minuts per la una del migdia. Fonts del Departament han explicat a aquest diari que els policies s'hi han presentat per "demanar el lliurament de documentació". Per la seva banda, a la Generalitat, s'hi han presentat precisament quan feia mitja hora que havia començat a reunir-se el Consell Executiu, que es reuneix cada dimarts al matí a la seu del Govern.

Segons assegura l'agència EFE, els agents també tenen ordres de requerir documentació relativa a Treball i Presidència, així com a les oficines de la Intervenció General de la Generalitat i al gabinet jurídic central. 

La mateixa jutgessa que va ordenar els escorcolls, Alejandra Gil, també va decidir citar com a investigat el delegat de la Generalitat a Suïssa, Manuel Manonelles, el 19 de juliol. Per aquest mateix dia, Gil ha citat Aleix Villatoro, Marta Garsaball i Rosa Vidal perquè donin explicacions en relació amb un expedient de contractació mitjançant la delegació a Ginebra de la Generalitat.

Què busquen els agents?

Concretament, la Guàrdia Civil té ordre de requerir al Departament de Presidència set expedients relatius a la contractació de la publicitat del Registre de Catalans a l'exterior i de l'anunci de l'1-O, així com de la distribució postal encarregada a Unipost i de l'adjudicació dels projectes de reforma del CTTI.

Al Departament de Acció Exterior, la Guàrdia Civil busca les factures dels pagaments de la delegació del Govern a Ginebra a The Hague Center for Strategic Studies (HCSS), que la jutgessa sospita que correspon a les despeses de trasllat i allotjament dels observadors internacionals de l'1-O.

Els agents han d'anar també al Departament de Treball per demanar un expedient administratiu relacionat amb una aplicació informàtica que les acusacions creuen que es va crear per obtenir voluntaris per a l'1-O.

A la Intervenció General de la Generalitat, la jutgessa vol fer-se amb la certificació d'una factura del Departament de Treball a nom de Pau Raventós, exdirector general de l'empresa Unipost a la qual presumptament es va encarregar la distribució postal del referèndum.

Així mateix, al Gabinet Jurídic Central, la Guàrdia Civil ha d'aconseguir la còpia certificada de sengles resolucions firmades per l'exsecretari de Presidència Josep Maria Jové amb els nomenaments dels responsables del Registre de Participació a Consultes Populars.