Un segon informe elaborat per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil aportat en el sumari del cas Púnica incideix en la presumpta comissió per part de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, d'una conducta prevaricadora com a "partícip i coneixedora directa" d'irregularitats en l'adjudicació del servei de cafeteria, cuines i menjadors de l'Assemblea de Madrid a l'empresari Arturo Fernández en els anys 2009 i 2011.

El document, amb data el passat 27 de març -gairebé un mes després del primer- i al qual ha tingut accés Europa Press, incideix en el contingut de l'informe conegut aquest dimarts si bé no parla del delicte de suborn, centrant-se en una presumpta prevaricació que apuntalen diversos testimonis interrogats per la Guàrdia Civil sobre aquest expedient.

L'UCO conclou que les declaracions prestades posen de manifest l'existència de "significatives i evidents contradiccions" entre els diferents testimonis i permeten concloure l'existència d'"una pluralitat d'accions" per part del Comitè d'Experts -del qual va formar part Cifuentes- que van tenir com a única finalitat afavorir de manera preconcebuda l'empresa Grup Cantoblanco Colectividades S.L. en ambdós processos de licitació i decidir prèviament l'adjudicació dels mateixos".

Aquest afavoriment s'hauria materialitzat a través de conductes "arbitràries que van derivar en actes injustos i de percepció paladina" quant a la comissió dels mateixos per part dels seus partícips. L'UCO relaciona aquestes adjudicacions amb donacions realitzades pel llavors vicepresident dels empresaris madrilenys a Fundescam, fundació del PP de Madrid, que haurien servit per finançar irregularment campanyes electorals, si bé en aquest segon informe no al·ludeix a aquesta circumstància.

L'informe reprodueix les declaracions, com a autors d'un presumpte delicte de prevaricació, realitzades a les dependències de la Guàrdia Civil per unes altres tres persones que van participar en aquest expedient administratiu: la cap del Servei Jurídic de la Comunitat de Madrid Tatiana Sonsoles Recorder, la cap de relacions externes i protocol de la càmera Maria Merino -que formava part del comitè d'experts- i el també membre d'aquesta taula Arturo Zubiri.