La Policia Judicial de la Zona de la Guàrdia Civil a Catalunya ha inclòs a l'informe del 15 de desembre remès al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena un annex sobre el centenar d'"accions de desafecció" cap a la policia militaritzada per part dels Bombers de la Generalitat, estudiants, regidors de formacions com la CUP i grups de ciutadans descontents amb la seva actuació per fer front al procés i al referèndum de l'1 d'octubre en compliment dels mandats judicials.

En un dels annexos de l'informe, a què ha tingut accés Europa Press, la Guàrdia Civil comptabilitza 117 accions de grups independentistes contra la seva actuació a Catalunya des del mes de setembre passat: 61 a la província de Barcelona, 26 a Tarragona, 13 a Girona i 17 a Lleida.

Al document apareixen els coneguts episodis d'escarnis viscuts davant els hotels de poblacions com Calella, però també a altres localitats com Vic, Manresa, Igualada, Canovelles, Reus, Tortosa, Girona, Figueres i Ripoll. Davant de l'escalada de tensió, el Ministeri de l'Interior va resituar en altres instal·lacions els agents i va obrir procediments per rebre denúncies per aquests escarnis.

Intimidació

La Guàrdia Civil identifica davant del jutge del Suprem les matrícules de quatre vehicles dels Bombers de la Generalitat que, per exemple, el 3 d'octubre entre les 17.20 hores i les 17.53 hores "fan ús de les sirenes a manera intimidatòria i desafiadora cap als guàrdies civils i les famílies dels guàrdies civils passant per davant de l'aquarterament amb pancartes i cartells als vehicles dels bombers". Les pancartes, detallen, "feien referència al referèndum".

La policia militaritzada relata com menors d'edat i grups d'estudiants es concentren davant diverses instal·lacions per mostrar pancartes i proferir crits, de vegades de nit quan els agents descansaven. Es tracatria de crits com "fora les forces d'ocupació", "independència", "feixistes" o "espanyol el que no boti".

El 4 d'octubre, un grup d'independentistes es dirigeix a l'hotel del Bruc on s'allotgen membres del GRS en "actitud extremadament hostil". Dos dies abans, el director de l'hotel "havia convidat a abandonar l'hotel" els guàrdies civils.

Inacció

És una cosa semblant a què passa a l'Hotel Vila de Calella, on l'informe assenyala que unes cent persones van bloquejar l'accés a un agent del GAR i que, "davant de la inacció dels Mossos d'Esquadra", els agents de la policia espanyola "van haver d'obrir-se pas".

"Mentre esperaven, persones no identificades que es trobaven dins de la massa van llançar diversos gots, uns dels quals va impactar sobre un guàrdia civil, que va haver de ser assistit en el servei d'urgències," assenyala sobre els dets de l'1 d'octubre a Calella, on a més "els panys de les portes dels vehicles oficials apareixen segellats amb silicona".

A Igualada, el 2 d'octubre a les 12.00 hores es convoca una concentració davant l'aquarterament de la Guàrdia Civil. Hi assisteixen membres uniformats de bombers d'aquesta localitat, que van amb "un camió de servei amb llums d'emergències posades i senyals acústics encesos, mentre un dels bombers grava l'aquarterament."

Les cassolades i pintades amenaçadores s'escampen per Catalunya després de l'actuació de la policia espanyola per complir el mandat judicial d'impedir el referèndum de l'1-O. "Visca la terra lliure", criden a Manresa el 3 d'octubre, amb grups d'independentistes al·ludint, sempre segons la Guàrdia Civil, a aquesta organització terrorista. "Fora Guàrdia Civil" o "Policia assassina" són les consignes a Sant Pau.

Protestes estudiantils

A Tortosa, la Guàrdia Civil comptabilitza 15 persones que protesten convocades per la CUP i el Casal Popular Paxampla. "Feixistes", "opressors", els criden a Valls a les 21.15 hores el 20 de setembre. El 2 d'octubre uns 200 estudiants dels IES de l'Ebre i Joaquim Bau, acompanyats de professors, entonen càntics a favor de la independència i contra la Guàrdia Civil. "Intenten penjar banderes independentistes a la porta de l'aquarterament", detalla l'informe.

A l'Hotel Gaudí de Reus es va dur a terme una protesta a les 00.00 hores del 2 d'octubre "amb intenció de no deixar dormir" els agents allotjats. Els pocs casos en els quals les autoritats locals criden a la calma també són esmentats, com va passar el 2 d'octubre en una concentració davant la caserna de Sant Carles de la Ràpita.

A Móra d'Ebre, el 3 d'octubre es concentren 2.000 persones amb 70 tractors. "Amb banderes estelades, entonen càntics a favor dels Mossos d'Esquadra com a protesta per l'actuació de l'1-O". "No tenim por" i "hem votat per ser lliures" són altres de les consignes més repetides.

L'informe de la Guàrdia Civil recull també les pressions que van patir els seus companys de la Policia Nacional. A més del cas de Pineda de Mar, hi va haver altres escarnis com el de l'Hotel Gaudí de Reus, on es va llegir un manifest firmat pels quatre grups municipals, segons relata la policia espanyola.

Els regidors

A Girona, un dels municipis amb més problemes va ser Figueres. A l'Hotel Travé hi pernoctaven guàrdies civils i policies nacionals. Hi van actuar 200 alumnes de l'IES Moner. El dia 2 és la CUP que convoca una concentració "a través de xarxes socials". "La direcció de l'hotel va presentar un comunicat sobre el desallotjament dels agents per a l'endemà", asseguren.

A Salt, l'amo d'un hotel "comenta que ha rebut amenaces telefòniques per facilitar l'allotjament a membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat". El càmping de l'Escala és un altre dels llocs amb més pressions i a Ripoll la Guàrdia Civil aconsegueix identificar el regidor de la CUP Santi Llagostera Guel entre els que graven en vídeo una protesta davant la caserna, en la qual es col·loquen "dues plaques de l'antic Institut Nacional de l'Habitatge amb simbologia falangista, així com un ram de flors".

El 25 de setembre, és a dir, dies abans de l'1-O, una concentració va impedir als agents i les seves famílies de sortir de l'aquarterament de la Seu d'Urgell. A la província de Lleida també es documenten protestes d'estudiants, menors d'edat i l'ús de tractors davant hotels on s'allotgen guàrdies civils. El 6 d'octubre a les 6.30 hores, es registra "llançament de taronges a la sortida dels cotxes del cos de l'Hotel Real".