El titular del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, Juan Antonio Ramírez Sunyer, ha dictat una nova interlocutòria en la qual es reafirma en l'autorització perquè la Guàrdia Civil accedeixi al fitxer de titularitats financeres del Servei de Prevenció del Blanqueig de Capitals (SEPBLAC) amb la finalitat de rastrejar els comptes i productes financers de 26 persones. Entre elles hi ha diversos responsables de la conselleria d'Economia i Hisenda i del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), pels "indicis de la seva directa intervenció en la preparació, desenvolupament i execució del referèndum de l'1 d'octubre".

En un escrit amb data 8 de febrer, al que ha tingut accés Europa Press, el jutge argumenta i concreta la seva petició de 16 de gener després dels recursos plantejats per les defenses, als quals es va adherir la Fiscalia, en entendre que s'havia de motivar en un escrit les diligències a practicar al SEPBLAC.

El director d'estratègia i innovació del CTTI, Josuè Sallent, havia presentat un recurs contra la decisió del jutge Ramírez Sunyer, a la qual es van unir altres investigats com Josep María Jové, el número dos d'Oriol Junqueras a la Conselleria d'Economia i Hisenda i considerat per la Guàrdia Civil com a 'cervell' dels preparatius i execució de l'1-O.

El jutge desatén aquesta petició i argumenta en una nova interlocutòria, que no és recurrible, que procedeix que la Unitat de Policia Judicial de la VII Zona de Catalunya de la Guàrdia Civil accedeixi al fitxer del SEPBLAC "amb la finalitat de conèixer comptes bancaris, comptes de valors i altres productes bancaris de les persones físiques i jurídiques relacionades amb activitats per a la preparació i execució del referèndum de l'1 d'octubre de 2017".

A més dels querellats inicialment, Santiago Vidal, Lluis Salvadó -a la imatge- i Carles Viver Pi i Sunyer, el jutge del 13 de Barcelona sosté que s'han d'investigar 23 persones més per l'"existència d'indicis sobre la seva directa intervenció en la preparació, desenvolupament i execució del 'referèndum", paraula aquesta última que posa entre cometes.

Aquestes altres 23 persones són: Rosa Maria Rodriguez Curtó, Josuè Sallent Ribes, Francesc Sutrias Grau, Josep Maria Jové Lladó, Xavier Puig Farré, David Palanques Bonavia, David Franco Sánchez, Joan Angulo Arrese, Natalia Garriga Ibáñez, Pau Furriol Fornells, Mercedes Martínez Martos, Jordi Cabrafiga Macías, Lluís Domingo Anaya Torres, Valentín Arroyo Peña, Jose Maria Reig Sevilla, Antonio Vargas Castillo, Josep Ginesta Vicente, Enric Ocaña Rodríguez, Eduard Vila Marhuenda, Andreu Palacín Ciprián, Joan Manel Gómez Sanz, Josep Masoliver Puig i Joan Ignasi Sánchez Santín.

Noves investigacions

El jutge considera que "és necessari obrir noves línies d'investigació sobre els fluxos monetaris i la seva destinació" tenint en compte que un dels delictes és el de malversació de cabals públics derivat de les despeses que "necessàriament" va comportar la planificació, compra de material com urnes, fullets de propaganda, paperetes de votació i documentació remesa als integrants de les taules de votació o campanyes publicitàries.

El magistrat assegura que resulta "impossible atribuir" la despesa de l'1-O "a finançament aliè a la Generalitat de Catalunya convocant de l'esmentat referèndum". "I més encara", afegeix, "en vista de l'informe remès pel Departament d'Economía i Hisenda que, a requeriment d'aquest instructor, va manifestar que no li consten despeses per al referèndum".

El jutge Ramírez Sunyer detalla les persones que es pot investigar al SEPBLAC, el servei dependent del Banc d'Espanya per prevenir el blanqueig de capitals i les infraccions monetàries.

El jutge d'instrucció de la causa pel 'procés' en el Tribunal Suprem, Pablo Llarena, va rebutjar el passat 18 de gener la petició de Vox, personat en el procediment com a acusació popular, perquè requerís al SEPBLAC tota la informació obtinguda en relació amb l'origen dels fons manejats per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural per cobrir fiances judicials i altres destinacions relacionades amb el procés independentista.