L'Asociación Española de Guardias Civiles (AEGC), Ciudadanos i el PP s'han mostrat radicalment contraris a que les competències de trànsit a Navarra passin de la Guàrdia Civil a la Policia Foral. L'acord en aquest sentit entre Pedro Sánchez i Uxue Barkos ha estat vist com una traïció i ha estat durament criticat per l'unionisme.

Els guàrdies civils no volen marxar

L'Asociación Española de Guardias Civiles (AEGC) ha expressat la seva "preocupació" pel futur dels guàrdies civils de l'agrupació de trànsit a la Comunitat foral després de l'acord entre el Govern navarrès i l'Executiu central per a la transferència de la competència de trànsit en exclusiva a la Policia Foral.

Segons l'opinió d'AEGC, aquest acord "té tot l'aspecte de ser el pagament polític del govern socialista per aconseguir el suport parlamentari que necessitaran els seus pressupostos". I ha criticat que "una vegada més estiguin utilitzant com a moneda de canvi als guàrdies civils i les seves famílies que seran en definitiva els que vegin les seves vides canviades de la nit al dia".

Segons ha indicat, veu amb "preocupació" l'acord assolit entre ambdós governs perquè "és el triomf d'aquests pocs que continuen assetjant i instigant als guàrdies civils i les seves famílies allà destinats" i ha considerat que l'acord és "el triomf d'aquests pocs que porten anys cridant que la Guàrdia Civil marxi de Navarra".

Ciudadanos també en contra

El portaveu de Ciudadanos Navarra, Carlos Pérez-Nievas, ha afirmat que l'acord assolit entre els Governs central i foral sobre la transferència de la competència de trànsit "en cap cas ha de suposar la sortida de la Guàrdia Civil de Navarra, ja que és un moment perfecte per delimitar competències de manera transparent i organitzada, i aprofitar els recursos i especialitats de cada cos".

"A Navarra hi caben totes les policies", ha reivindicat Pérez-Nievas en un comunicat, en el que ha considerat que la Policia Foral és "perfectament competent per dur a terme la tasca" de trànsit, però que "li serà impossible amb una consellera que, si no sap organitzar el cos tal com està, menys ho farà amb més competències, més despesa i més unitats".

Segons l'opinió del portaveu de C's, "l'anunci per part de la presidenta que Navarra assumirà per fi aquestes competències, que els nacionalistes celebren amb eufòria com aconseguit, convé matisar-ho i fer diverses puntualitzacions."

Segons ha exposat, "en primer lloc ha de confirmar-se en la Junta de Transferències Navarra-Estat i, atesa la trajectòria del PSOE sembla clar que acontentarà els nacionalistes sense cap dubte, però ells sabran perquè una reivindicació històrica de tots els governs democràtics de Navarra es fa efectiva amb l'únic govern que menysprea a la Guàrdia Civil fins al punt de manifestar-se a favor dels qui van agredir alguns dels seus membres". "Que se l'expliquin PSOE i PSN a la ciutadania", ha remarcat.

De la mateixa manera, Pérez-Nievas ha afirmat que els nacionalistes "aprofitaran aquest increment de despesa per intentar fer trampes a l'aportació navarresa". I ha assegurat que des de Ciudadanos es farà "un control exhaustiu en els comptes".

La resistència del PP

Ana Beltrán, diputada del PP en el parlament navarrès, també s'ha mostrat contrària a la cessió de competències. Ho ha fet mitjançant un tuit, en el qual ha qualificat la transferència de "claudicació" davant del "nacionalisme basc".