Fa més de quatre mesos que hi són. Agents del servei d'informació de la Guàrdia Civil ronden per Catalunya des d'abans que s'anunciés la data i pregunta del referèndum a ordres de la seva direcció general. Així ho publica avui El Confidencial Digital, que explica que van arribar a finals del primer trimestre d'aquest any i assegura que es divideixen en quatre comandàncies. 

L'objectiu de la seva llarga estada a Catalunya és "recaptar dades sobre tots aquells que pretenen incomplir la llei mitjançant la celebració del referèndum independentista" i, precisament per això, recopilen informació cada dia i també segueixen i vigilen els líders d'entitats i organismes que es financen amb diners públics, sempre segons el diari citat.

Segons la informació recopilada, hi hauria actuacions que podrien constituir un delicte com, per exemple, la sedició, la rebel·lió, la prevaricació, la desobediència, la usurpació d'atribucions i l'ús indegut de fons públics.

La Guàrdia Civil, però, no seria l'única que vigila de prop el procés. També hi hauria agents de la Policia Nacional controlant el procés a diari i, com els altres agents, realitzen informes quasi cada dia.