La Guàrdia Civil ha entrat aquest dimecres a les seus de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI). Poc després de dos quarts d'una, els agents han sortit de la seu de l'ANC, mentre que del CTTI i d'Òmnium ho han fet cap a primera hora de la tarda i al vespre, respectivament.

Els Mossos d'Esquadra han custodiat les dues seus per evitar concentracions, tot i que les dues entitats han demanat a la ciutadania que no hi anessin.

Els escorcolls s'han fet per ordre del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, segons ha pogut confirmar El Nacional, i formen part de la peça secreta que va obrir el magistrat la setmana passada i que tot apunta que estaria investigant el finançament del referèndum. Tal com va avançar El Nacional, el secret de la peça correspon a la preparació dels escorcolls. No es pot descartar que els propers dies n'hi hagin més ni que hi hagi també escoltes telefòniques.

La Guàrdia Civil ha entrat amb un requeriment per copiar diversos correus electrònics. Són els que s'haurien enviat des del correu de Presidència del 16 d'abril al 17 d'octubre, just l'endemà de la declaració a l'Audiència Nacional i l'entrada a la presó de Soto del Real. Ho farà davant els advocats de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart que fa tres mesos que són a la presó. Fonts policials expliquen que no hi ha previstos més escorcolls per aquest dimecres.

La policia traslladarà aquesta informació directament al jutge, a la qual les parts no hi tindran accés fins que no s'aixequi el secret de sumari. Supervisant el bolcat de correus i el lliurament d'informació a la Guàrdia Civil hi ha hagut els advocats Jordi Pina i Marina Roig que defensen Sànchez i Cuixart, respectivament. 

Fora, premsa esperant captar la imatge de la Guàrdia Civil marxant i poder conèixer els detalls de l'entrada policial. 

A diferència dels escorcolls del 20 de setembre, i en sentit totalment contrari, Òmnium ha fet una crida a no anar a les seus. "La situació és d'absoluta tranquil·litat. Per això us demanem que ningú s'hi desplaci", diu el missatge enviat des del mateix grup de whatsapp que es feien les crides durant els escorcolls a la conselleria d'Economia i que va originar la denúncia per sedició contra Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

òmnium nico tomás

Precisament aquest dimecres fa 100 dies que els Jordis estan tancats a la presó de Soto del Real, a Madrid, arran de les manifestacions davant de la Conselleria d'Economia del passat 20 de setembre. Els líders sobiranistes estan acusats de presumptes delictes de rebel·lió i sedició.

Comença la instrucció

Pablo Llarena comença així la seva instrucció del cas. Fins ara només havia resolt recursos i peticions de permisos de llibertat. 

La setmana passada, però, a petició de la Guàrdia Civil que investiga el cas com a policia judicial, Llarena va autoritzar els escorcolls i per això va decretar secreta la peça durant 15 dies. 

Tot fa pensar que el magistrat del Suprem ha començat la seva pròpia investigació per completar el que té fins ara i que ho ha fet obrint la nova trama per investigar si es va finançar el referèndum amb diners públics, en el context del delicte de malversació que inclou en la seva acusació la Fiscalia, i que necessita noves proves tant dels primers investigats com dels nous imputats que encara no ha citat a declarar.

El sumari està format pel que ve de l'Audiència Nacional, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i una part de la investigació del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona que va servir proves a mesura que avança el procés a Madrid. I ara Llarena vol els seus propis informes per donar forma al que serà la declaració dels nous imputats. Per això encara no estarien citats i, per això també, hauria cridat primer els testimonis i demanat la documentació que hi ha al Jutjat d'instrucció 13 de Barcelona.