El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena que investiga el Govern de la Generalitat pel referèndum i la declaració d'independència ha obert una peça separada que ha declarat secreta. En la providència que ha enviat a les parts els comunica que el secret de sumari, que afecta aquesta part de la investigació, serà secret durant 15 dies. El jutge va obrir la peça el divendres passat, 12 de gener, just després de rebutjar que Oriol Junqueras pogués anar presencialment a la investidura del Parlament, i mentre els advocats de Joaquim Forn i Jordi Sànchez presentaven els escrits demanant, de nou, la llibertat provisional.

Fonts judicials apunten a El Nacional que la nova investigació que ha engegat Llarena té molt a veure amb el presumpte finançament il·legal del procés. De fet, la nova línia d'investigació, que va mostrar el magistrat dijous passat quan va ordenar a la policia investigar les transferències a Brussel·les, va dirigida en aquesta direcció. 

El moviment del magistrat deixa clar que comença un nou tram del procés dirigit per ell. Fins ara Llarena només ha escoltat els imputats que han demanat sortir de la presó i ha resolt recursos. A partir d'ara comença la seva investigació. Dijous passat ja va ordenar la citació de testimonis i la reclamació del que es consideren proves clau com l'agenda Moleskine de Josep Maria Jové, trucades telefòniques entre els imputats del jutjat 13, les transferències que es van fer a Brussel·les entre els dies 21 de setembre i 10 d'octubre del 2017.

A l'obrir aquesta nova peça separada, Llarena segueix el patró habitual quan la policia judicial, en aquest cas la Guàrdia Civil, demana poder punxar telèfons per a gravar les converses dels investigats o bé prepara escorcolls per trobar les proves que confirmin la línia de la investigació. Per tant, no es pot descartar que, sota el secret de sumari, s'amaguin també nous telèfons punxats i preparatius per a noves entrades en despatxos i domicilis d'investigats i col·laboradors.

Per tant, tot fa pensar que el magistrat del Suprem ha començat la seva pròpia investigació per completar el que té fins ara i que ho ha fet obrint la nova trama per investigar si es va finançar el referèndum amb diners públics, en el context del delicte de malversació que inclou en la seva acusació la Fiscalia, i  que necessita noves proves tant dels primers investigats com dels nous imputats que encara no ha citat a declarar.

El sumari està format pel que ve de l'Audiència Nacional, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i una part de la investigació del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona que va servir proves a mesura que avança el procés a Madrid. I ara Llarena vol els seus propis informes per donar forma al que serà la declaració dels nous imputats. Per això encara no estarien citats i, per això, hauria cridat primer els testimonis i demanat la documentació que hi ha al Jutjat d'instrucció 13 de Barcelona.

 

DTqbCJpW4AEDuh5