La Guàrdia Civil ja va intentar entrar al Palau de la Generalitat el passat 20 de juliol, en una operació emmarcada al cas 3%, a la recerca de l'agenda de Germà Gordó com a secretari de Govern. Aquell dia, el conseller de Presidència, Jordi Turull, no els va deixar passar del pati de cotxeres, l'espai que es pot veure des de la plaça Sant Jaume, on desencotxen els vehicles oficials. Gairebé al mateix temps, la Guàrdia Civil també es va presentar al Parlament i les imatges dels agents amb la cara tapada pels passadissos de la planta baixa de la Cambra van provocar tal esglai que la Mesa va aprovar setmanes més tard, en ple mes d'agost, un protocol per impedir que allò es tornés a repetir.

Aquest dijous, però, quan la Guàrdia Civil ha arribat a la plaça Sant Jaume, la situació era ben diferent. Al Palau de la Generalitat, el temps ha quedat gairebé aturat des del passat 21 d'octubre, quan l'article 155 va irrompre dins l'edifici i, de sobte, va congelar les jornades frenètiques que s'hi havien viscut fins aquell moment.

Quan els agents han arribat a la seu del Govern, tot just hi han trobat el personal administratiu que posava en marxa els despatxos que continuen oberts. Ningú els ha barrat el pas. Mentre uns agents anaven a buscar el secretari de Difusió, Antoni Molons, al seu domicili a Sant Joan Despí, uns altres s'han instal·lat a la porta del despatx, esperant que el traslladessin al palau per ser present a l'escorcoll.

La Guàrdia Civil ja era dins de l'edifici quan hi han anat arribant els càrrecs del Govern que continuen actius, encarregats de garantir les constants vitals de l'aparell executiu. La major part ja havien estat alertats de la situació. S'hi han presentat també els advocats de Presidència. Però tot just han pogut constatar la situació.

En l'operació del passat mes de juliol, es van presentar cinc agents, que es van haver d'esperar unes hores a la sala d'espera annexa a la porta d'accés principal. Se'ls va sumar el fiscal anticorrupció, José Grinda. Allà se'ls va lliurar la documentació que van reclamar, en paper. No va ser suficient. Els agents van presentar un nou requeriment perquè la informació se'ls lliurés en suport informàtic. Per aquesta raó, es va permetre l'accés a un agent per una porta lateral, del carrer Sant Sever, que va verificar que la informació digital que se'ls aportava en un pen drive era correcta. "En cap moment l'agent ha manipulat el sistema informàtic de la Generalitat", van assegurar fonts del Govern.