Tots els grups del Parlament han coincidit en la valoració: la reunió amb Roger Torrent ha anat “prou bé”. Així ho han assegurat diverses fonts parlamentàries en sortir de la trobada d’aquest dimecres, convocada pel president de la cambra després del ple crispat de la setmana passada. En termes generals, tots han coincidit en el diagnòstic: la “línia vermella” és la "desqualificació personal” i "deshumanització" de l'adversari.

La trobada ha estat convocada a instàncies del president del Parlament, que aquest dimarts va enviar una carta a tots els grups, on instava els diputats a mantenir el decòrum “per respecte a la institució i, sobretot, per respecte a la ciutadania”. A la reunió hi han assistit Marina Bravo (Cs), Josep Costa (JxCat), Sergi Sabrià (ERC), Eva Granados (PSC), Susanna Segovia (Catalunya en Comú) i Santi Rodríguez (PP). Només hi ha faltat la CUP, perquè cap dels seus quatre diputats tenia disponibilitat.

Durant la reunió, segons fonts del seu entorn, el president Roger Torrent ha recordat als diputats que hi ha un Codi de Conducta aprovat per unanimitat de la cambra, que exigeix que la relació sigui de respecte i cordialitat. En aquest sentit, ha assenyalat que, quan no es compleix, és a ell qui li correspon “adoptar les mesures que consideri necessàries per fer compatible el dret a la llibertat d'expressió amb les mínimes normes de respecte que són exigibles en un Parlament democràtic”.

Tots els portaveus han coincidit en la situació de “crispació” que s’ha viscut a la cambra, i han agraït la reunió a Torrent. Han coincidit que el pluralisme s’ha de preservar, i que les posicions es poden defensar “amb la vehemència que calgui”, però que hi ha una “línia vermella”: la desqualificació personal. És per això que tots s’han compromès a fer un “exercici d’autocontenció”.

Segons fonts parlamentàries, si algú fa servir expressions com “supremacista” o “feixista” per a descriure un diputat o membre del Govern, que van escoltar-se durant el ple de la setmana passada, el president del Parlament li cridarà l’atenció. En canvi, sí que es podrà dir que un article té un "to supremacista".

Algunes fonts han admès que es tracta d’una situació “complicada”, perquè el moment polític és molt complex i “el fil és molt prim”.