El focus que està posant el govern espanyol, i en conseqüència el TC, en la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, com a màxima responsable de la votació “il·legal” de les conclusions del Procés Constituent, ha dividit l’oposició. Si bé els partits sobiranistes han criticat l’òrgan judicial, l’unionisme ha demanat respectar la decisió que prengui perquè Forcadell “era conscient” del que permetia.

El primer a parlar, a la sortida del Palau de la Generalitat, on aquesta tarda hi ha una cimera sobre la llei d’emergència habitacional, ha estat el president del Grup Parlamentari de Junts Pel Sí, Jordi Turull, i ha qualificat la responsabilització en Forcadell “d’acte de covardia”. El diputat ha defensat que “ho vam fer els diputats” i ha reivindicat que “per molta amenaça, nosaltres continuem endavant”. “El Parlament representa el poble de Catalunya i nosaltres ens hi devem”, ha conclòs.

Amb menys contundència s’ha expressat el líder de Sí Que es Pot, Lluís Rabell, que ha admès que s’esperava aquesta reacció, tot i que sigui “reprovable”. Rabell ha dit que el camí de Junts Pel Sí “és criticable”, però ha lamentat “la reacció irada del PP”, “un cop més amb la judicialització de la política".

Qui ha evitat criticar el tribunal i s’ha mostrat simplement expectant de què acabarà decidint dilluns, en la reunió d’urgència que s’ha convocat, és Miquel Iceta. El líder del PSC ha assenyalat que la decisió ara està en mans del TC i que li “semblarà bé” el que digui. Els socialistes ja es van mostrar molt crítics amb tirar endavant aquesta votació a principis de setmana.

“N’era conscient”

Dur i contundent, com a Madrid. Santi Rodríguez, portaveu del PP al Parlament, ha considerat avui que "en una democràcia occidental tots els ciutadans som iguals davant llei, sigui quin sigui paper a societat, i hem d'assumir-ne la responsabilitat". Rodríguez, en referència a Forcadell, ha assegurat que "era conscient del desacatament i va fer un ús corrupte del Parlament".

És en aquest sentit que, en paraules de la diputada de Ciutadans Noemi de la Calle, “s’ha de retre compte davant dels tribunals”. De la Calle ha afirmat que “si els ciutadans incompleixen les lleis, els diputats no podem ser diferents”.