Els partits del Grup Mixt han trobat una nova fórmula per a intentar guanyar operativitat: dividir-se en dos. Després que la Mesa del Congrés tombés la primera organització i donés una setmana més, aquest dijous a la tarda s'ha registrat una petició de grup propi: el Grup Parlamentari Plural. Estaria integrat per JxCat, Més País, Compromís, Coalició Canària, el BNG, el Partit Regionalista de Cantàbria i Terol Existeix. Els integrants recorden que només és una qüestió operativa. El període per a registrar noves propostes finalitza demà divendres.

Aquest grup, si és aprovat per la Mesa que es reunirà el dilluns, estaria integrat per 16 diputats de set partits. D'aquests, la meitat (8) serien de Junts per Catalunya. Dos serien de Més País, dos de Coalició Canària, un de Compromís, un del BNG, un del PRC i un de Terol Existeix. En el Grup Mixt hi quedarien cinc diputats: dos de Navarra Suma, dos de la CUP i un de Fòrum Astúries.

L’informe dels lletrats del Congrés dels Diputats era clar: la divisió en tres ideada pels partits del Grup Mixt no complia amb el reglament de la cambra. Els serveis jurídics van aconsellar inadmetre les peticions del Grup Múltiple (JxCat, Més País, Compromís i BNG) i d’Espanya Plural (Navarra Suma, PRC, Terol Existeix i Coalició Canària). Davant d’això, en la seva reunió de divendres passat, la Mesa va acordar donar més temps a les formacions per a reorganitzar-se. 

"L'objectiu d'aquest grup és garantir els drets dels milions d'electors i l'operativitat del treball dels diputats i diputades, així com de la cambra", assenyalen fonts d'aquestes formacions. "El Grup Parlamentari Plural es constitueix únicament amb criteris operatius i no ideològics, per tant, funcionarà de facto com un grup mixt, on cada partit és independent i té visibilitat pròpia", afegeixen.

 

Per què dividir?

La raó d'aquests moviments, que han portat a negociacions d'última hora, era evitar un Grup Mixt amb 21 diputats d'onze partits. Si formessin tots part del mateix grup, s'haurien de repartir el mateix temps, recursos econòmics, materials i fins i tot humans entre molts més parlamentaris.