La plataforma El país de demà, també coneguda com el grup de Poblet i que reuneix sectors sobiranistes contraris a la via unilateral cap a la independència, proposa que des del Parlament es promogui una "reforma constitucional "que permeti l'exercici del dret de secessió".

Així figura en un document de conclusions, al qual ha tingut accés Efe, elaborat per un equip d'ideòlegs i que serà sotmès a discussió en una trobada que celebrarà la plataforma aquest dissabte a Barcelona.

A la trobada de dissabte, aquest col·lectiu ―nascut en una reunió del passat mes de setembre al monestir de Poblet i en el qual participen figures del sector moderat del PDeCAT, com Marta Pascal o Carles Campuzano― decidirà si dona suport a la creació d'una nova opció electoral de cara a les pròximes eleccions catalanes.

El Document de conclusions i síntesi de la feina sobre el suport d'una opció política, que els més de 300 impulsors de la plataforma debatran dissabte, defineix el procés com una "gran oportunitat perduda" i diu que la independència és avui "un objectiu difícilment assolible per la via unilateral i la confrontació".

Com a alternativa, proposa una reforma de la Constitució en la línia de la "llei de claredat" canadenca, que "permeti l'exercici del dret de secessió a partir d'un acord polític que estableixi les condicions d'un referèndum d'independència" que, si guanya el , obligaria a "negociar com implementar-la". Caldria arribar, assenyala aquest text de 32 pàgines, "a un pacte amb l'Estat per convocar un referèndum" que permeti als catalans "expressar la seva opinió sobre la independència".

"No pot ser un referèndum d'autodeterminació"

Segons el document, "no pot ser un referèndum d'autodeterminació", perquè aquest concepte "no té suport al dret internacional ni tampoc està emparat per les constitucions de cap democràcia liberal". "El referèndum de l'1-O es va plantejar erròniament basant-se en el dret d'autodeterminació dels pobles, però tots sabem a hores d'ara que aquest dret exigeix que es donin unes condicions polítiques, socials i jurídiques que no existeixen a Catalunya", afegeix el document, al qual els associats poden presentar esmenes.

El que aquest document provisional deixa de moment en blanc és l'apartat de les conclusions, que es redactaran a partir del que s'acordi en la reunió de treball de dissabte i que han de recollir si es dona suport a la creació d'una nova oferta electoral, per la qual ja s'han iniciat converses amb el partit Units per Avançar, formació que en les passades eleccions es va presentar amb el PSC.

El document és especialment contundent a l'hora de criticar l'estratègia seguida per l'independentisme durant el procés, dominat pel "tacticisme de les forces polítiques que l'han impulsat" i que ha "polaritzat" la societat catalana. La plataforma urgeix a "restablir un clima de confiança i lleialtat entre Catalunya i l'Estat" i veu necessari que la part catalana faci "autocrítica" i mostri algun "gest clar" de distensió.

Aprofitar "el canvi d'interlocutor"

Reclama "recuperar els grans consensos del catalanisme al Parlament", així com un "marc d'estabilitat política amb nous lideratges", i adverteix que "la democràcia no és possible sense respecte a les lleis". A més, insta a aprofitar "el canvi d'interlocutor polític" a l'Estat, ja que al seu parer el govern de Pedro Sánchez no vol que el problema català es cronifiqui.

El col·lectiu proposa un "acord de conveniència" que es fonamenti en el "respecte mutu" i en una "posició d'igualtat entre Catalunya i Espanya". Aquest acord hauria d'incloure, segons el document, el reconeixement "clar" que Catalunya és una "realitat nacional", una relació bilateral entre Estat i Generalitat i un seguit de mesures que reforcin l'autogovern.

Imatge: Antoni Garrell, impulsor de la plataforma El país de demà