La dissenyadora catalana Míriam Ponsa ha portat el color groc a la passarel·la de la 080 Barcelona Fashion en "solidaritat amb els presos polítics". La dissenyadora catalana ha presentat aquest dimarts a la tarda una col·lecció inspirada en "el moviment pacifista" i la lluita per la independència de l'Índia que va promoure Mahatma Gandhi amb la idea de representar "el procés polític català".

Aquesta reivindicació arriba pocs dies després que la Madrid Fashion Week fes ostentació d’espanyolisme amb exhibició de vestits amb la bandera espanyola i l’himne a tot volum.

En declaracions a l'ACN abans de començar la desfilada, Ponsa ha explicat que la col·lecció "no ha sortit de forma casual", sinó que neix perquè s'ha sentit "interpel·lada" pel "caos polític actual que estem vivint a Catalunya" i necessitava "expressar i canalitzar" amb el disseny el que ha sentit els darrers mesos. "M'agradaria transmetre esperança [amb la col·lecció] i sobretot que hem de persistir en la nostra lluita, de manera pacífica com hem fet fins ara", ha afirmat.

Model de color groc

La passarel·la de la 080 al Recinte Modernista de Sant Pau s'ha tenyit de llums de color groc i Ponsa també ha presentat un model amb un toc d'aquest color. Ha estat la darrera peça en sortir a la passarel·la i, segons Ponsa, és de les més "representatives i de les que simbolitza més el concepte de la col·lecció". "Està feta amb feltre de llana i cordes grogues que representen l'opressió", ha descrit.

Pel que fa a la resta de models, a la col·lecció 'La marxa de la sal' —en referència a la marxa de 300 quilòmetres iniciada per Gandhi el 1930— predominen els tons foscos. Segons Ponsa, té "dues línies experimentals". D'una banda la unió en calent de teixits de plàstic amb altres teixits de punt; i de l'altra la unió de teixits "molt diferents entre ells" com, per exemple, la llana barrejada amb seda. "Són unions estranyes que representen la metàfora de la unió i la desunió", ha explicat.

Les models han desfilat amb sandàlies i moltes de les peces portaven escrita la frase en anglès 'Your life is your message' (La teva vida és el teu missatge), un eslògan que també s'ha pogut sentir en la música amb un toc místic. Al final de la desfilada, les models i també la dissenyadora —que duia un llaç groc— han recreat el gest simbòlic de Gandhi agafant grapats de sal, com va fer l'activista indi.