El diari Público, que va treure a la llum les converses entre el ministre de l'Interior i el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, aposta per la teoria que les gravacions es van fer des del mòbil d'aquest últim, Daniel De Alfonso. "Les hem escoltat íntegres diverses vegades i tots els indicis ens porten a concloure que va ser Daniel de Alfonso qui va gravar el ministre de l'Interior al seu despatx", afirmen.

El diari explica que els arxius que un denunciant anònim els va fer arribar tenen una extensió *.ogg, utilitzada per mòbils i altres gravadores digitals. La data i l'hora de gravació, també present en la informació dels arxius, mostra que "són àudios generats cada mitja hora automàticament", segons han confirmat experts consultats pel mitjà. Aquesta característica és típica dels mòbils, però no necessàriament de les gravadores o els bolígrafs que amaguen micròfon.

Público ha analitzat detalls de la gravació, com la intensitat de les veus dels interlocutors, que fan pensar que és De Alfonso qui du el dispositiu. També se senten diversos sorolls molt propers de notificacions de missatges, cosa que relaciona el micròfon amb un telèfon mòbil, i de cremalleres, que demostra que es trobava dins el maletí de De Alfonso.

El diari acaba demanant la dimissió del ministre de l'Interior per "incompetent" per haver-se gravat converses confidencials al seu despatx oficial, independentment de la gravetat dels temes tractats en aquestes. Aquest article possiblement és l'últim de les entregues que Público ha tret des del 21 de juny.