La diputada de Ciutadans Anna Grau ha vist com la seva moció contra la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha estat rebutjada en un ple on la majoria de diputats que han intervingut li ha retret l'objectiu i el to de la seva proposta. La moció venia d'una interpel·lació de fa dues setmanes en què Grau va mostrar-se molt dura amb els mitjans públics catalans.

Del text només ha estat aprovat un punt que reclama que els responsables de la CCMA donin compliment a la llei i "adoptin mesures adients per lluitar contra el frau, el favoritisme i la corrupció" i per "prevenir, detectar i solucionar de manera efectiva els conflictes d'interessos que puguin sorgir en els procediments de licitació, amb la finalitat d'evitar qualsevol distorsió de la competència i garantir la transparència en el procediment i la igualtat de tracte a tots els candidats i licitadors".

Però punts com un que acusava els mitjans públics d'haver "abandonat els principis de neutralitat política i pluralisme informatiu, inherents a la seva missió de servei públic" o un altre que demanava una auditoria externa perquè estudiï la contractació que ha fet la CCMA amb "entitats i persones condemnades o investigades per la presumpta comissió de delictes de corrupció, contra l'ordre públic, contra l'administració pública, i de delictes relatius a l'exercici de drets fonamentals i llibertats públiques", han estat rebutjats.

La cambra també ha votat en contra que es retorni al pressupost de la Generalitat els fons Covid utilitzats per la CCMA, i que compareguin els responsables de la Corporació davant la Comissió de Control de l'Actuació de la CCMA per retre comptes sobre les circumstàncies per les quals es va contractar a una "determinada productora".

La croada de Grau

En la seva intervenció i en un to que ha passat de la bel·ligerància al sarcasme, Grau ha acusat la CCMA d'una "cada vegada més descarada manca de neutralitat". "La CCMA ha esdevingut un mercat on els continguts més sectaris i menys plurals cotitzen a l'alta, on sempre es predica el mateix i que es basa a engreixar els comptes dels mateixos", ha etzibat.

Grau també ha acusat la CCMA de dur a terme una "massiva malversació de diners públics al servei d'una oligarquia industrial, un gueto d'empreses amigues que vampiritzen els serveis públics a través del favoritisme més sagnant" i ha assenyalat productores "mimades del règim" com Mediapro i Minoria Absoluta. Finalment, Grau ha titllat d'"apartheid visual" la línia de TV3 i Catalunya Ràdio i ha reclamat que el consell de govern de la CCMA es renovi a través d'un concurs públic transparent que sigui avalat pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya i la comissió de control de la mateixa Corporació.

El diputat de Junts Francesc Ten ha afirmat que Grau vol "fer dels mitjans una confrontació sistèmica, de baix to i maleducada". La diputada d'ERC Raquel Sans ha ironitzat sobre la competició de "veure qui la diu més grossa" entre Ciutadans i Vox.

 

Imatge principal: la diputada de Ciutadans Anna Grau