La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha donat tota una lliçó de compromís democràtic avui assistint a Portsmouth (Anglaterra) al 75 aniversari del desembarcament de Normandia, que va propiciar la derrota del nazisme, el règim legal alemany en aquells moments.

Tot i que Alemanya no va participar per raons òbvies en el Dia D, Merkel no ha tingut cap problema a prendre part en els actes representant el seu país, al costat de la reina d'Amglaterra; el president dels EUA, Donald Trump; i el president de França, Emmanuel Macron, així com excombatents aliats.

També hi han estat presents els mandataris de Canadà, Austràlia, Nova Zelanda, Bèlgica, la República Txeca, Grècia, Luxemburg, Holanda, Noruega, Polònia i Dinamarca. No hi eren en canvi ni el rei Felip VI ni el president espanyol, Pedro Sánchez. 

"El fet que jo, com a cancellera alemanya, pugui estar avui aquí i que estiguem junts per la pau i la llibertat és un regal de la Història que ha de ser protegit i encoratjat", ha indicat Merkel. "Va ser una operació, el dia D, que finalment va conduir-nos a l'alliberament d'Alemanya del nacionalsocialisme", ha afegit.

El govern alemany ha fet gran profusió de les imatges, i s'ha fet seva la commemoració del Dia D.

Merkel ha mostrat el que és una ruptura amb una dictadura.