La consellera exiliada i europarlamentària Clara Ponsatí (Junts) ha manifestat que el dictamen de l'ONU que afirma que Espanya va vulnerar els drets polítics d'Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull en suspendre'ls de diputats abans que existís una condemna, "serà una gran eina pels que seguim dempeus".

"Dictamen demolidor del Comitè de Drets Humans de l’ONU contra Espanya. Una altra decisió favorable de la justícia internacional. Malgrat que arriba quan molts s'han rendit, serà una gran eina pels que seguim dempeus", ha assegurat Ponsatí. L'eurodiputada ha aprofitat per agrair "la bona feina" a l'equip legal internacional.

Gairebé quatre anys després, el Comitè de Drets Humans de l'ONU ha publicat la seva decisió sobre la demanda plantejada el 18 de desembre de 2018 per Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull contra Espanya. Ara, el Comitè considera que l'Estat va vulnerar el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics de 1966 en suspendre'ls del seu càrrec com a diputats al Parlament sense que existís una condemna. Aquesta decisió representa "una nova constatació que la repressió política de l'independentisme català per part de l'estat espanyol ha vulnerat greument els drets humans, en aquest cas, drets polítics essencials en una democràcia", segons han destacat ERC i Junts en els seus respectius comunicats. 

Des de l'ONU ja s'havien posicionat sobre aquest conflicte. La presó preventiva sense condemna va ser declarada arbitrària per part del Grup de Treball de les Nacions Unides sobre la Detenció Arbitrària el 2019. Un any després, es va establir que Espanya no va complir les decisions i ni va alliberar els presos polítics ni va reparar-los per la vulneració de drets, tal com reclamaven les decisions de 2019.

La condemna del Tribunal Suprem a la qual al·ludeix l'ONU no va venir fins al 14 d'octubre del 2019, quan els presos van ser condemnats a penes d'entre 9 i 13 anys de presó.

El jurista i diputat de Junts Jaume Alonso Cuevillas ha reclamat al PSC, ERC i la CUP que demà dijous apliquin el mateix criteri de l'ONU al tractar la reconsideració del cessament de Laura Borràs de les funcions com a presidenta del Parlament, perquè no ha estat condemnada ni tampoc jutjada. "L'ONU conclou que Espanya va vulnerar els drets polítics dels líders independentistes. En efecte, no es poden suspendre càrrecs electes ‘preventivament’. Esperem que la Mesa del Parlament també ho respecti en resoldre la reconsideració", ha indicat Cuevillas. Al seu entendre, també en el cas de la Mesa es tracta d'un cessament sense condemna.