El descontentament amb la democràcia espanyola és una de les qüestions que més uneix els votants catalans de tots els partits, des de Vox fins a l'independentisme. Un 87,5% dels enquestats a Catalunya pel Centre d'Estudis d'Opinió, que ha publicat aquest dijous el primer informe sobre la "Percepció sobre el debat territorial a Espanya", es mostren poc o gens satisfets amb el sistema democràtic espanyol. Només alguns votants del PP (26,4%) i Cs (9,7%) asseguren estar "molt satisfets" amb el funcionament del sistema, mentre que a la resta de partits aquesta visió és pràcticament inexistent. 

El que sí que canvia segons el record de vot a les eleccions generals del 28-A és la valoració de les institucions públiques. El Cos Nacional de Policia, la Guàrdia Civil i l'Exèrcit són algunes de les institucions més ben valorades pels votants del PP i de Cs, mentre que les universitats, els Mossos i els ajuntaments són les que més satisfan als votants de Podemos i ERC.

Per la banda baixa del rànquing, hi trobem el Tribunal Constitucional, el govern espanyol i la monarquia, les pitjor valorades pels votants d'ERC i JxCat. En canvi, els del PP i Vox donen les pitjors notes al govern català, els partits polítics i els sindicats.