[Gràfic interactiu al final del text]

La cobertura mediàtica sol ser sovint un objecte de debat i, encara més, si es tracta de mitjans públics. És per això que, des de la fundació Civio, que lluita contra l'opacitat en les administracions públiques, s'ha publicat aquesta setmana un exhaustiu treball per posar dades objectives a les informacions emeses pels informatius de TVE des de 2014 fins a dia d'avui. Aquesta eina permet saber quantes vegades ha aparegut una paraula en aquest espai, tant a les locucions dels periodistes com a les declaracions de personatges públics.

Hem analitzat com han evolucionat les referències al procés, un dels temes més recurrents en l'actualitat espanyola en aquests últims anys, marcats per les eleccions catalanes de 2015, el referèndum de l'1-O, la declaració d'independència, l'empresonament i exili del Govern i els Jordis i la publicació de la sentència, entre d'altres fets rellevants. Les dades han estat agrupades mes per mes.

La paraula 'independencia', per exemple, va batre rècords l'octubre de 2017, apareixent 536 vegades en els informatius de TVE. Tot i això, passat el moment àlgid, el concepte ha aparegut 64 vegades com a màxim en un mes, amb l'inici del judici oral i la publicació de la sentència com a punts destacats. L'ús de la paraula 'prisión', en canvi, va disparar-se durant els mesos després de la celebració del referèndum, molt per sobre de qualsevol altre moment des de 2014.

Dels líders independentistes, el més citat amb molta diferència és el president a l'exili, Carles Puigdemont (4.449 vegades), mentre que el vicepresident Oriol Junqueras és el segon, amb 1.464 vegades. La resta dels consellers i l'expresidenta del Parlament queden lluny d'aquestes xifres: Forcadell (355), Turull (265), Forn (193), Comín (185), Romeva (178), Rull (165), Ponsatí, (93), Bassa (78), Lluís Puig (42) i Serret (35).

També es pot veure com, coincidint amb l'1-O i la declaració d'independència, es dispara l'ús de les paraules 'unidad de España' i 'sedición', mentre que les referències a 'exilio' són pràcticament nul·les en tot el període.

Aquestes són només algunes de les infinites cerques que es poden realitzar a través d'aquest buscador.