Esgotament. És l’ambient que es respira al barri de Gràcia després de la tercera nit d’aldarulls als carrers, i quan s'encara el quart dia de protestes. Aquest dijous el barri s’ha llevat amb una estranya ressaca que barreja la normalitat d’un dia qualsevol, amb els aparadors de molts establiments esmicolats: el rastre dels greus desperfectes que un grup de violents va fer ahir la nit. 

Però el pòsit no és només material. Entre els veïns i comerciants es respira cansament i incertesa pel que pugui passar aquesta nit. Incertesa incòmoda pels comerciants i restauradors, la majoria defugen fer declaracions als mitjans de comunicació.

Cassolada

La consigna per aquest vespre, però, és una cassolada des dels balcons o places i no s'ha convocat cap concentració. 

 

Els veïns volen tranquil·litat 

En converses agafades al vol, no es detecta cap justificació pels aldarulls generats per un grup de violents que es diu que no són del barri. Això mantenen bona part dels veïns. “Tot el que hem aconseguit en aquest país ha estat sortint al carrer, però per protestar no s'hi val tot”, diu la propietària d’un petit comerç del perímetre del Banc Expropiat a una altra companya.

“S’ha de protestar però sense atacar els veïns. Nosaltres també som veïns i treballadors. A mi em costa molt arribar a final de mes i ara he de pagar de la meva butxaca la trencadissa”, respon la interlocutora. El teixit comercial del barri compta amb un bon nombre de petits comerços i restaurants i, en la majoria de casos, les asseguradores no cobreixen els desperfectes per vandalisme.

L’Ajuntament ha xifrat avui en 14.000 euros els desperfectes en mobiliari urbà i, només en un tram de Gran de Gràcia, l'eix comercial de la Vila, hi ha una quinzena d’aparadors destrossats.  

El problema ja no és l’ocupació del local del Banc Expropiat -hi ha opinions per a tots els gustos- sinó els episodis violents pels danys materials i pel benestar de les famílies del barri. “És de vergonya aliena el que està passant”, lamenta una veïna de tota la vida. 

A mig matí, els Mossos custodien el local situat a Travessera de Gràcia a l’alçada del Mercat de l’Abaceria, mentre un parell d’operaris tornen a segellar les plaques metàl·liques que n’impedeixen l’accés.

Ara, després de tres nits d’aldarulls, el debat sobre el desallotjament del Banc Expropiat ha passat a un segon pla. El que preocupa a Gràcia és recuperar la tranquil·litat. En aquesta línia, les entitats històriques del barri s’ofereixen per mediar i buscar una solució per donar sortida als usuaris del Banc Expropiat. Però el que ningú vol és una altra nit de corredisses i sarau.