La consellera de Territori, Ester Capella, s'ha estrenat aquest dimecres a la sessió de control al Parlament abordant el conveni de la B-40 que el Govern i el PSC van acordar incloure al pacte de pressupostos, un document que s'havia de rubricar abans que acabés el primer trimestre de l'any, és a dir, abans del 31 de març. Tot i que ja han passat quasi tres mesos, Capella ha reiterat que "sempre" compleixen els acords i ha traslladat la pilota al govern espanyol: "Espero que facin el que han de fer. Això ha de ser un 'win-win'. Nosaltres complim els acords i els pactes en els seus termes, no si s'incorporen qüestions que no estan a l'acord". "Els pactes s'honoren", ha afegit.

El diputat del PSC, Jordi Terrades, és qui ha formulat la pregunta a la nova consellera de Territori sobre el compliment d'aquest punt de l'acord de pressupostos. En la seva intervenció, Terrades ha volgut subratllar que els alcaldes de Sabadell i Castellar del Vallès reclamen el desenvolupament de la Ronda del Vallès i ho ha qualificat de "necessitat clara i majoritària". "El govern espanyol està disposat a finançar-la i el darrer redactat del Govern l'accepta el Ministeri de Transports. Ara signaran el conveni?", ha plantejat. Davant això, ha estat Ester Capella qui ha volgut insistir que l'executiu català està "preparat" i ha retornat la pregunta: "Quan ho signem?". Alhora, Capella ha aprofitat per denunciar la manca d'inversió de l'Estat en infraestructures a Catalunya i els incompliments en matèria de Rodalies.

Amb tot, Patrícia Plaja, portaveu del Govern, admetia aquest dimarts que creuen que l'acord definitiu per la B-40 no arribarà, com a mínim, fins després de les eleccions generals del 23 de juliol. Plaja afirmava que el fet que l'executiu estatal estigui en funcions per aquesta convocatòria és "un condicionant tan fort" que impedeix, ara com ara, assolir un acord definitiu. Tot i això, reiterava que el Govern es manté "allà mateix" on estava i que aquestes converses es poden "reprendre en el moment que considerin des del Ministeri".

Raquel Sánchez: "Quan vulgui la consellera, seiem"

Aquest mateix dimecres, la ministra de Transports, Raquel Sánchez, apuntava en una entrevista a 'Els matins' de TV3 que el govern espanyol finançarà aquesta infraestructura: "Quan vulgui la consellera, seiem i firmem aquest protocol". La ministra ha rebutjat que sigui un condicionant el fet que estiguin en funcions i ha descartat que hi hagi discrepàncies sobre l'acord: "Ja no hem de parlar de res, el que hem de fer és firmar l'acord perquè no hi ha diferències en el contingut del protocol de la B-40". D'altra banda, Sánchez ha manifestat que espera tenir una "relació més fluïda" amb Ester Capella, ja que ha declarat que amb Juli Fernàndez va ser "impossible" fer una reunió per parlar de Rodalies.