El Govern de la Generalitat ha abordat l'habitual reunió setmanal amb un munt de fronts oberts sobre la taula. Amb l'explosió de Tarragona encara fumejant, hores després de l'aval dels lletrats i de més de dos terços del Parlament -JxCat, ERC, PSC, Comuns i la CUP- perquè Torra segueixi sent diputat i president, i amb Puigdemont i Comín exercint com a eurodiputats a Estrasburg

En relació a la inhabilitació del president, la portaveu de l'executiu ha fet públic l'informe del gabinet jurídic de la Generalitat sobre l'acord de la Junta Electoral Central en el qual ordena apartar Torra. Els serveis jurídics de Palau conclouen que no hi ha motius per cessar el president per indicació de la JEC y que fer-ho suposaria una vulneració del seu dret de representació política. 

No hi ha dubte, doncs, que el president seguirà en el càrrec com a mínim fins que no hi hagi sentència ferma, és a dir fins que el Tribunal Suprem no resolgui definitivament el recurs que encara ha de presentar la seva defensa -té temps fins el dia 3 de febrer- en relació a la condemna imposada pel TSJC, que l'inhabilita per un any i mig per la pancarta dels presos. 

Aquest veredicte final pot trigar encara uns mesos, però un cop Torra presenti el recurs en les properes dues setmanes, els tempos estaran en mans exclusivament del Suprem. Què passa si confirma la condemna? Hi haurà eleccions? Segons ha informat Budó -en la línia del que ja ha verbalitzat el propi president- Torra només s'apartarà del càrrec si així ho decideix el Parlament en una votació del ple. A l'executiu reconeixen que la convocatòria d'eleccions és "un escenari que s’ha de contemplar perquè és una possibilitat sobre la taula". "Si es produeix la sentència ferma, el Parlament s'ha de pronunciar i en funció de la resposta hi pot haver eleccions", ha reconegut Budó. 

Les dues taules catalanes

Una altra de les carpetes sobre la taula és l'obertura del diàleg amb el govern espanyol. Superades les pegues i els retrets inicials, Quim Torra ha acabat comprant seure a la taula de negociació que Esquerra Republicana va acordar amb el PSOE a canvi de la investidura de Pedro Sánchez. Això sí, en vol portar la batuta. Abans d'activar la mesa entre governs, el president vol reunir-se amb Sánchez. Tots dos confirmen la seva voluntat de reunirse "el més aviat possible". Torra comandarà les converses a partir del compàs que marquin la resta d'actors independentistes en la reunió que mantindran aquesta tarda el president i el vicepresident amb els líders de Junts per Catalunya, ERC, la CUP, l'ANC i Òmnium. 

Els socis de l'executiu coincideixen en la necessitat de reprendre el contacte bilateral amb l'Estat, que va quedar congelat després de l'intent de Pedralbes. En el traç gruixut no hi ha discrepàncies. Tots coincideixen que caldrà plantejar a Sánchez i companyia la voluntat d'exercir l'autodeterminació, que és l'element clau sobre el qual consideren que haurà de pivotar la negociació. També hi haurà quòrum en relació a l'altra qüestió essencial, la defensa d'una aminstia per a tots els condemnats o investigats arran de l'1-O i l'exigència que es posi fi a la repressió. 

El govern Torra ha plantejat dos espais de debat diferenciats. A part del d'aquesta tarda, exclusiu per a independentistes, n'hi haurà un altre, el que ja es va posar en marxa a proposta de Miquel Iceta, que es reunirà per tercera vegada aquest divendres després d'un any d'inactivitat i on Torra ha convidat a tots els partits del Parlament. Només han acceptat la invitació, a més de JxCat i ERC, el PSC i els Comuns. En canvi, Cs, PP i la CUP no hi assistiran, com ja ha passat en les anteriors convocatòries.

Pla contra la corrupció

Durant la reunió d'aquest matí, el Govern ha aprovat un pla per lluitar contra la corrupció. Incorpora 25 mesures a desenvolupar durant els propers dos anys, encaminades a facilitar la vigilància ciutadana de manera anònima i millorar el rendiment de comptes dels òrgans públics. 

Entre les actuacions previstes destaca la creació d'una bústia de denúncies 100% anònimes, la formació dels Mossos d'Esquadra en la lluita contra la corrupció, la publicació de les agendes de reunions del personal tècnic de major rang o els processos de selecció del personal directiu basats en mèrits i capacitats.