La consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha explicat avui que el Govern està estudiant la possibilitat que la declaració de zona catastròfica no depengui només de l’Estat sinó que també l'executiu català tingui “una pròpia declaració de zona catastròfica”.

Budó ha exposat aquesta intenció de la Generalitat en el marc de la constitució a Deltebre del gabinet de coordinació del programa per millorar la resposta postemergència en desastres naturals i altres emergències.

Aquest programa va ser aprovat pel Govern fa unes setmanes per millorar la resposta del conjunt de les administracions davant de situacions d’emergència.

La consellera ha subratllat que, a parer del Govern, el període posterior a l’emergència, de retorn a la normalitat i de reconstrucció, requereix també garantir la coordinació entre les conselleries i les administracions afectades, per la qual cosa en la constitució d’aquest gabinet hi ha intervingut representants de tots els departaments i de les dues entitats municipalistes, l’Associació Catalana de Municipi i la Federació Catalana de Municipis.

La reunió ha servit per posar en marxa un grup de treball que redactarà el protocol de coordinació de la postemergència, que hauria d’estar escrit i aprovat aquesta primavera.

Des de la conselleria s’ha informat que l’objectiu és “posar fi a la confusió i desinformació que hi ha un cop superada l’emergència”, i estudiar mesures per fer front a episodis que s’han convertit en estructural, com demostren les emergències cada cop més freqüents provocades per temporals, inundacions i incendis que els experts atribueixen al canvi climàtic.